"Независен весник": Северна Македония не приема извънредна среща на съвместната комисия с България

https://mreja.bg/komentar/nezavisen-vesnik-severna-makedoniya-ne-priema-izvanredna-sreshta-na-savmestnata-komisiya-s-balgariya/79553 Mreja.bg
"Независен весник": Северна Македония не приема извънредна среща на съвместната комисия с България


След като председателят на съвместната македонско-българска комисия по историческите въпроси от българска страна Ангел Димитров заяви, че ще поиска извънредна среща до края на август, македонският му колега Драган Георгиев каза, че не приема такъв вариант, пише в. "Независен весник". "Не приемаме извънредна работна среща. Редовната работна среща ще се състои на 12 и 13 септември", каза Георгиев за телевизия 24. Той заяви още, че ако се повдигне въпросът за идентичността на Гоце Делчев, тогава най-вероятно преговорите ще пропаднат. "Искането да се реши въпросът за Гоце Делчев веднага с цел да се задоволи някаква, в този случай политическа потребност, може да повлияе негативно на работата на комисията", смята историкът Георгиев, цитиран от БТА.

За 13 години съдебните изпълнители в Северна Македония са събрали над един милиард евро от фирми и граждани, пише в. "Вечер". Според годишен доклад на Камарата на изпълнителите миналата година е била една от най-плодотворните за тях - събрали са 127 милиона евро. По-голяма сума е отчетена само през 2017 г. /166 милиона/ и 2013 г. /128 милиона евро/. Вестникът отбелязва, че гражданите са недоволни от работата на съдебните изпълнители и чрез различни неправителствени организации и с подкрепата на правни експерти настояват за премахване на фирмите на частните съдебни изпълнители.

Докато продължава пазарлъкът за преброяването и за Специалната прокуратура, Заев и Мицкоски заминаха на почивка, съобщава в. "Слободен печат". Срещата на работните групи на управляващите и опозицията за преброяването на населението, предвидена за този уикенд, бе отложена и тъй като не бе определена нова дата, членовете на екипите за преговори заминаха на почивка. Лидерите на двете най-големи политически партии в страната СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев и Християн Мицкоски заминават съответно в Гърция и Хърватия, като оставят на своите партийни сътрудници заръката да решат спорните въпроси. Вестникът припомня, че опозицията настоява Специалната прокуратура да стане част от редовната прокуратура, новият й ръководител да бъде договорен от партиите, а след това потвърден от Съвета на прокурорите, бюджетът й да се определя от държавата, а не от самата институция и най-важното - всички дела след 30 юни 2017 г. да се отменят, а предишните да се поемат от основната прокуратура.

Що се отнася до преброяването, опозицията държи то да стане през 2021 г., а не след 8 месеца, да се проведе от екип експерти, а не от Държавния статистически институт, да се извършва на македонски език и на език, който бъде поискан, а не само на език, който бъде поискан, както планират властите. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.