Наши планинари блокирани в Кашмир (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/nashi-planinari-blokirani-v-kashmir-obzor/79858 Mreja.bg
Наши планинари блокирани в Кашмир (Обзор)


Група български туристи са блокирани в Кашмир и не могат да стигнат до летището в Шринагар. В момента те търсят друг начин на придвижване до столицата Делхи, съобщи БНТ.

Военно положение и полицейски час, който беше въведен за неопределено време в индийския щат Джаму и Кашмир, изолира напълно региона.

Българите са извършвали преход в планините на Кашмир.

“Направи ни впечатление, че горе в планината, макар да очаквахме много туристи, нямаше абсолютно никакви. И слизайки долу в долината на пътя, сe оказа, че има само военни камиони и няма никакви други цивилни коли - казва Иван, който е част от българската група. - Като попитахме местните, шофьорът, който дойде да ни вземе от Шринагар, ни каза, че има военно положение в града. Под военно положение може да се разбира, че няма никакви цивилни по улицата. Забранено е да се излиза, освен по двама. За вечерен час не знам, но всички магазини са затворени, пълно мъртвило.” Иван допълва, че в района няма интернет и никакви комуникации. Българинът разказва, че нашенците не се страхуват, тъй като обстановката не е агресивна.

“Просто е малко странно, особено за българи, които не сме виждали такава ситуация. Местните жители нямат реална представа за събитията. Те изобщо не са информирани, понеже няма нито телевизия, нито вестници, нито интернет. И всичко се приказва от уста на уста”, обяснява още българинът. Групата минава през много контролни пунктове по пътищата, установени от военните.

Министърът на вътрешните работи на Индия Кишан Реди заяви, че очаква ситуацията в Кашмир да се успокои напълно след 10-15 дни. Той подчерта, че комуникационните съоръжения ще бъдат възстановени поетапно. (24часа)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.