МВР със специален телефон за оплаквания на футболни съдии (Видео, обзор)

https://mreja.bg/komentar/mvr-sas-specialen-telefon-za-oplakvaniya-na-futbolni-sadii-video-obzor/78596 Mreja.bg
МВР със специален телефон за оплаквания на футболни съдии (Видео, обзор)


МВР ще направи специален телефон на който футболни съдии да се оплакват, ако върху тях се оказва натиск.

За това се разбраха на среща с премиера Бойко Борисов собствениците на “Левски”, ЦСКА и “Лудогорец” Васил Божков, Гриша Ганчев и Георги Домусчиев. На сбирката бяха още президентът на БФС Борислав Михайлов, главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев и съветникът на спортния министър Красен Кралев и бивш национал по футбол Гошо Гинчев. Кралев в момента е в отпуск. Кирил Домусчиев бил в чужбина и нямало да се прибира скоро в България, затова дойде брат му Георги, който е съсобственик и в клуба, и в Нова тв.

Срещата бе предизвикана от създалото се напрежение след писмото на ЦСКА, в което бе поискана ревизия на договора за телевизионните права на шампионата. В писмото се изтъква, че в момента Кирил Домусчиев е собственик на фирмата, която държи правата, на телевизията, която ги излъчва, собственик е на футболен клуб, както и член на изпълкома на БФС.

Дори е имало заплахи, че камери на “Диема” няма да бъдат допускани на мачовете на ЦСКА, а клубът да се откаже от парите от правата. Всичко обаче е приключило на срещата. По време на сделката за Нова тв пък КЗК се е произнесла за липсата на конфликт на интереси, информирал Георги Домусчиев.

През миналато първенство имаше огромни скандали със съдийството, особено на мачовете на ЦСКА и “Лудогорец”. Самият шампионат завърши с невероятни разправии, когато “Черно море” извади петима от титулярите си за гостуването в Разград, където логично загуби. След това се появиха твърдения, че всичко е било заради натиск от ЦСКА преди двубоя срещу “червените”. Най-тежките думи са били отново между Домусчиев и Ганчев по време на срещата в Министерския съвет.

“Разбрахме се да играем феърплей. Да не купуваме мачове, да не притискаме съдии”, коментира след срещата Гриша Ганчев, който единствен излезе пред медиите от тримата големи във футбола. Останалите привикаха колите и охраната си до задния вход на МС.

“Футболът е социален феномен и е нормално премиерът да се интересува от него. Все пак отношенията между клубовете се отразяват на агитките, след което идват проблемите. В момента УЕФА ни разследва за два мача заради поведението на привържениците ни - гостуването в Чехия и домакинството с Косово”, коментира президентът на БФС Борислав Михайлов.

“От 14 години съм президент на футболния съюз. Всички ми знаят телефона и нито един съдия не ми се е обаждал”, допълни той.

“Знаете, че мога да коментирам едва когато има нещо реално. Всички скандали за уредени мачове са публични”, категоричен бе вътрешният министър Младен Маринов.

В края на миналото първенство от елитната ни група бе изваден аутсайдерът “Верея”, след като бяха получени два сигнала от УЕФА за неправомерно движение на залози на техни мачове. Става въпрос за пет двубоя, като единственият публичен е този срещу ЦСКА, който според думите на прокуратурата в Стара Загора не бил завършил правилно. Все още не е приключило разследването по сигналите от УЕФА. В момента “Верея” излетя вече в трета дивизия.

Борислав Михайлов ще предаде на прокуратурата и номерата на телефоните на всички рефери в професионалния футбол, за да може да бъдат използвани в бъдещи разследвания.

“Поведението на агитките е до голяма степен функция на това, което се случва в отборите, футболния терен и собствениците на клубовете. Много е важно там да има феърплей.

Срещата беше такава, че да има феърплей, а не напрежението да рефлектира върху агитките и върху качеството на спорта. Не само на футбола.

Присъствах на тази среща като пряко отговорен какъв ще е общественият ред и как ще се държат агитките, как ще преминават футболните срещи и въобще каква ще е ситуацията във футбола”, допълни още вътрешният министър.

“Проведох среща със собствениците на трите водещи футболни отбора Георги Домусчиев (Лудогорец), Васил Божков (Левски) и Гриша Ганчев (ЦСКА-София), за да обсъдим началото на футболното първенство с оглед на спокойното му протичане.

Те заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра и няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките”, написа премиерът Борисов във фейсбук след срещата.

Подобна среща имаше през 2003 г., когато отново първенството бе пред провал заради напрежение между клубовете. На нея отново присъстваха Васил Божков и Гриша Ганчев. Срещата се проведе в хотел “Рила” по инициатива на Божков, тогава собственик на ЦСКА.

Новата среща е била по личната инициатива на премиера Бойко Борисов, обясни участник в нея.

МВР ще вземе допълнителни мерки за охраната на двубоите от Първа лига, особено тези между грандовете, каза още вътрешният министър.

Първите дербита са още през септември, когато се сблъскват “Лудогорец” и “Левски”.

“Явно на премиера вече му е писнало от подобни скандали и заради това е взел мерки.

Съдийството наистина надмина всякакви нива на наглост през миналато първенство”, допълни и президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов, който не бе сред присъствалите на срещата. Той обаче е и един от членовете на изпълкома.

“Дано всичко е наред и това, което са се разбрали, да се спазва. Не съм голям оптимист, но все пак е едно добро начало”, заяви и вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков, който не присъства на срещата при премиера.

Тя продължи близо 75 минути, което не бе очаквано от медиите.

Новото първенство в елитната ни група стартира още в този петък с двубоите “Ботев” (Враца) - “Берое” и ЦСКА - “Етър”.

“Лудогорец” открива с домакинство на “Царско село” в събота, а “Левски” гостува на “Дунав” в понеделник.

Потвърдено от премиера: Помагаме на юношите, можем да вземем суперкупа

Държавата е готова да помогне на клубовете с издръжката на школите, е предложил премиерът Бойко Борисов на срещата.

За целта трябва да има система, която да даде резултати след 3-4 години.

През последните години държавата е инвестирала в терени и стадиони стотици милиони левове, подчертал Бойко Борисов.

Тази идея бе лансирана преди няколко месеца, но все още не е дала резултати.

През последните години държавата издържа лагери на елитната ните групи в юношеска възраст.

“Целта е да направим силен национален отбор”, допълнил премиерът.

Средствата ще се контролират от спортното министерство. Те нямало да са повече от 30 милиона лева.

Борисов бил категоричен, че в момента терените ни са в доста по-добро състояние от времето, когато по тях играеха играчи като Стоичков, Гибона и Димитър Пенев.

България може веднага да вземе мач за суперкупата на Европа, ако има нов стадион. Проблемът е след това как ще бъде използван той, подчертал премиерът.

Много е вероятно обаче да има подобна кандидатура за двубой за суперкупата, който вече бе в Македония и Естония.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.