Московчани се ужасиха от гигански плужеци до 15 см

https://mreja.bg/komentar/moskovchani-se-uzhasiha-ot-giganski-pluzheci-do-15-sm/79380 Mreja.bg
Московчани се ужасиха от гигански плужеци до 15 см


Московчани се ужасиха от гигантски плужеци с дължина до 15 сантиметра, пише vesti.ru. 

Зоолозите са определили, че голите охлюви са от вида Arion lusitanicus, злонамерен селскостопански вредител от Испания.

Описват ги като чудовища в сравнение с повечето от събратята си, способни да опустошат земеделски площи.

Според експертите испанските плужеци са сред 100-те най-инвазивни вредители в Европа.

Руската телевизионна програма „Вести“ излъчи репортаж с ужасени реакции на московчани.

„Ядат ужасно много, наистина е трудно да се отървеш от тях. Полагам усилия, но те пак се размножават“, заяви Абдула Ташибеков.

"Този вид животни в центъра на Москва нямат естествени врагове. Съответно популацията им може да се развива доста бързо. От един индивид може да има до сто потомци. Това вече е сегашното потомство. Един вид "московчанин с разрешение за пребиваване", обяснява Елмурод Расулмухамедов, ръководител на общоруското общество за опазване на природата.

"Тези плужеци носят определени паразити със себе си... Наскоро имаше история, когато човек умря от поставянето на плужек в устата си", разказва ръководителят.

"Много важен е въпросът с децата - те ще видят голям красив и оранжев охлюв и ще го хванат с ръце... Трябва да си мият ръцете, преди да си пипат устата, иначе могат да се заразят с паразити", предупреждава Елмурод Расулмухамедов. 

В никакъв случай не докосвайте охлювите с голи ръце и не им позволявайте да бъдат изядени от домашни любимци, защото те могат да се заразят, съветват специалистите. Най-добре е веднага да уведомите градските служби за появата на неканените "испанци" в близост до дома ви.

Арион вулгарис могат да бъдат червеникаво кафяви или жълти. Извън Иберийския полуостров за първи път са забелязани във Франция през 1956 г. Бързо се разпространяват в Европа, като се смята, че продажбата на растения спомага да пренасяне на яйцата им.

Срещат се често във Великобритания, а отскоро и в Русия, но едва сега достигат до места на крачка от Кремъл. Възрастните испански плужеци обикновено умират през есента и едва ли ще успеят да оцелеят през тежката руска зима, освен ако не намерят топло убежище.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.