Министерството на отбраната: Няма изтичане на държавни тайни от "Военна информация"

https://mreja.bg/komentar/ministerstvoto-na-otbranata-nyama-iztichane-na-darzhavni-tayni-ot-voenna-informaciya/78638 Mreja.bg
Министерството на отбраната: Няма изтичане на държавни тайни от "Военна информация"


Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от службата "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни, заявяват в позиция от Министерството на отбраната, публикувана на сайта на ведомството в интернет.

Службата е пряко подчинена структура на министъра на отбраната, предназначена за водене на стратегическо военно разузнаване.

Съгласно закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами извършват проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС, посочват от военното ведомство.

В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор. И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица, се казва в позицията.

Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10 юли, за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.

От МО напомнят, че директорът на службата е назначен с указ на президента и единствено с такъв може да бъде освободен - при наличие на легитимни основания за такова действие.

Военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността й се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС, се казва още в позицията.

Военноокръжната прокуратура в София обвини настоящ и бивш директор на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната за длъжностни престъпления. Разследването е започнало след проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор, информираха вчера от прокуратурата. За три години - от април 2016 до май 2019 година, са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Били са издадени от служител по сигурността на информацията, а не от ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация на НАТО и ЕС, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона, се посочваше в съобщението на прокуратурата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.