Китайското образование е над средното ниво за света

https://mreja.bg/komentar/kitayskoto-obrazovanie-e-nad-srednoto-nivo-za-sveta/79971 Mreja.bg
Китайското образование е над средното ниво за света


Според доклад на Държавното статистическо управление, степента на обхванатите от образователната система деца в Китай е над средното ниво за света, информира Радио "Китай".

При основаването на Китайската народна република (КНР) през 1949 г. над 80% от населението ѝ бе неграмотно, докато в 2018 г. 94,2% от децата са били включени в 9-годишното задължително образование. Студентите във висшите учебни заведения са били 28,31 милиона, а средната продължителност на образованието на китайците над 15 години е 9,6 години. Всички тези успехи са резултат от непрекъснатото развитие и популяризиране на науката, технологиите и образованието през 70-те години от основаването на КНР.

В началото на 50-те години на миналия век образователното ниво на китайците бе много ниско, над 80% от тях бяха неграмотни и едва 20% от децата са посещавали училища. Впоследствие правителството полага огромни усилия за популяризация на основното образование, особено след началото на политиката за реформи и отваряне, и това доведе до осезаемо повишаване на образователното ниво на народа. До 2018 г. в страната са регистрирани около 519 хиляди учебни заведения, в които се обучават 276 милиона ученици и студенти. Директорът на отдел „Развитие и планиране" към Министерството на образованието Лиу Чан'я казва, че в момента непрекъснато се повишава обхвата на образованието и хората имат повече възможности за обучение в различни форми. „Бързо се развива предучилищното образование и се запазва високото ниво на задължителното. Подобряват се образователните условия и се регулира структурата на висшето образование", добавя той.

Същевременно, за да намали различията в образователното ниво между градовете и селата от една страна, и между отделните региони на Китай от друга, правителството полага усилия за цялостно подобряване на условията, свързани с образованието в бедните райони, като целта е до края на 2019 г. да бъдат удовлетворени базовите им нужди в тази сфера.

Инспекторът към министерството Ху Йенпин казва, че в момента най-главните цели са реализирани: „В рамките на цялата страна близо 310 хиляди училища или 99,6% от тези в системата на задължителното образование разполагат с базови условия за нормален учебен процес".

Китай полага усилия за развитието и висшето образование. Данните на статистиката показват, че в момента в страната има 1245 университета, приемът в които достига 48,1%. Заместник-началникът на отдел „Висше образование" към министерството Фан Хайлин казва, че са публикували „Националният стандарт за качеството на образованието за бакалавърски специалности във висшите учебни заведения" и полагат големи усилия за подобряване структурата на специалностите, като се увеличават новите в областта на инженерните и селскостопанските науки, медицината и хуманитаристиката. „Разполагаме с най-мащабната система на висше образование в света, което в момента преминава от етапа на универсално развитие към популяризиране", добавя Фан Хайлин.

Зад постигналите резултати стоят огромни инвестиции. От началото на политиката за реформи и отваряне, капиталовложенията в образованието са били 36,26 трилиона юана със среден годишен ръст от 17,1%. През 2018 г. бюджетът за образование бе 4,6 трилиона юана, което представлява увеличение от 8,4% спрямо по-миналата година. Целта на страната е да се създаде добро образование, което да е полезно и задоволява нуждите на хората, като и да се насърчи справедливия достъп до образование, да се повиши качеството му, да се регулира и подобри неговата структура и да се реализира скокообразно развитие на обучението в различни нива и форми.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.