Изригна вулканът Асама на японския остров Хоншу

https://mreja.bg/komentar/izrigna-vulkanat-asama-na-yaponskiya-ostrov-honshu/79644 Mreja.bg
Изригна вулканът Асама на японския остров Хоншу


Вулканът Асама, разположен в централната част на главния японски остров Хоншу изригна, съобщи японското метеорологично управление, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

То издаде предупреждение от 3-а степен по 5-степенната скала, което предполага, че може да има последствия за разположените наоколо населени пунктове. Посочва се също, че има опасност от падане на камъни в радиус от 4 км около вулкана.

Засега няма съобщения за щети в слабо населената околност. На няколко километра от кратера има летен лагер, в който в момента се намирали около 10 души и местните власти ги призоваха да се евакуират. Няма получени сигнали и в спасителните служби на префектурите Нагано и Гума, на територията на които е разположен вулканът, информира БТА.

При канцеларията на японския премиер Шиндзо Абе бе създаден кризисен щаб, който събира оперативна информация и информира населението.

Асама е активен вулкан, висок 2568 м. За последен път той изригна през 2009 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.