Изправят на съд млад фермер за злоупотреба с европари

https://mreja.bg/komentar/izpravyat-na-sad-mlad-fermer-za-zloupotreba-s-evropari/80051 Mreja.bg
Изправят на съд млад фермер за злоупотреба с европари


Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу земеделски производител за злоупотреба със средства, предоставени от европейски фондове, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинението срещу И. В. е за това, че през периода 23.12.2008 г. до 21.11.2011 г., в гр. Велико Търново, използвал не по предназначение получени финансови средства в размер на 7 982,32 лв., представляващи безвъзмездна финансова помощ по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програма за развитие на селските райони 2007-2013г. Престъпление по чл. 254Б, ал. 1 от НК.

Съгласно договор от 27.10.2008г. за отпускане на финансова помощ, сключен между ДФ „Земеделие" и И. В., фондът предоставя на ползвателя безвъзмездна финансова помощ в размер на 48 892 лв. Средствата са за изпълнение на заложените в бизнес-плана дейности, инвестиции и цели, необходими за развитието на земеделското стопанство и допустими за подпомагане. На 23.12.2008 г. обвиняемият е получил първия транш - 24 446 лв. от ДФ „Земеделие". При извършени проверки на място от служители на ДФ Земеделие” е установено, че обвиняемият е изразходил част от финансовите средства за свои нужди, не по предназначение, съгласно договора - извършил 10 пъти покупки чрез ПОС терминал в казина, теглени са средства от банкомати и е закупил валута. В действителност част от насажденията са направени на терен, който не представлява нов такъв, а е била използвана съществуваща, но изоставена земеделска земя, върху която е имало вече трайно засадена овощна градина, което не е според договора.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.