Имперският руски балет открива "Сцена на вековете" на Царевец

https://mreja.bg/komentar/imperskiyat-ruski-balet-otkriva-scena-na-vekovete-na-carevec/78768 Mreja.bg
Имперският руски балет открива
"Сцена на вековете" на Царевец


Гедиминас Таранда проведе мастър клас с малки балерини преди спектакъла

10 деца от балетните школи във Велико Търново и Горна Оряховица имаха редкия шанс да проведат балетна репетиция с художествения ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда. В мастър класа в историческото читалище "Надежда" на старата столица участва и дъщерята на известния артист - Даймънд, също балерина.

Звездната трупа, създадена преди четвърт век от балетната прима Мая Плисецкая, пристигна от Бразилия за единственото си участие в България т.г. Имперският руски балет открива вечерта в събота "Сцена на вековете" на Царевец с балета "Лебедово езеро". Гастролът във Велико Търново е по инициатива на кмета на старата столица Даниел Панов, който предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие.

Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, поразен от величието на Царевец, бе споделил, че мечтата му е да танцува пред царския дворец.

В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще излязат 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц. В постановката ще участват два шута, ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти. а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.

"Това ще бъде най-красивото "Лебедово езеро". Ролите на белия и на черния лебед танцува нашата примабалерина Лина Шевельова. Като Одета тя е като кристална ваза - цялата сияе отвътре, а в ролята на Одилия е една рижа класическа мръсница. Винаги съм се учудвал, как тези две лица могат да съжителстват в една жена", каза Гедиминас Таранда.

Той разкри, че трупата има специална покана за участие в 30-тото юбилейно издание на "Сцена на вековете" догодина съвместно със Софийската опера. "Ще представим "Половецки танци" от операта "Княз Игор". Спектакълът ще бъде симбиоза от хор, оркестър и балет, рядко показвани заедно. Имам идея за грандиозно шоу с коне, огньове, много ефекти", разказа Таранда.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.