Горски пожари опустошават Аляска, Гренландия и Сибир

https://mreja.bg/komentar/gorski-pozhari-opustoshavat-alyaska-grenlandiya-i-sibir/79286 Mreja.bg
Горски пожари опустошават Аляска, Гренландия и Сибир


Горски пожари опустошават Арктика. Площи в Северен Сибир, северните части на Скандинавския полуостров, Аляска и Гренландия са обхванати в пламъци, съобщава Би Би Си.

Мълнии често пъти предизвикват пожари в района, но тази година нещата са се влошили и заради по-високите от средното летни температури, което се дължи на климатичните промени. Димът от пожарите дори е видим от космоса. А според Марк Парингтън, експерт по горските пожари в европейския Център за мониторинг на атмосферата "Коперник", те са безпрецедентни, предава БТА.

Стотици пожари са обхванали до голяма степен необитаеми райони из Източна Русия, северните части на Скандинавия, Гренландия и Аляска. Но димът от тях засяга и околните райони. Градове в Източна Русия отчетоха значително влошаване на качеството на въздуха от началото на огнените стихии. Твърди се, че димът от пожарите е достигнал Тюменския район в Западен Сибир.

Арктическите пожари са често явление в периода май-октомври и горските пожари са естествена част от една екосистема, но интензивността на тазгодишните пожари, както и големите площи, които са обхванати от тях, прави феномена в необичаен. Но температурите в Арктика нарастват много по-бързо от средното за планетата и по-топлите условия стимулират разрастването на пожарите. Изключително сухата почва и по-високите от средното температури съчетани със силни ветрове и така наречените топлинни мълнии, известни още като "тихи мълнии", са причинили "агресивното разпространение" на пожарите, разказва Парингтън.

През юни пожарите са освободили в атмосферата около 50 мегатона въглероден диоксид, според данните на центъра "Коперник". Освен въглероден диоскид пожарите водят до освобождаването и на метан. Учени казват, че онова, на което сме свидетели днес, е нещо като пример какво ни чака в един по-топъл свят, в който завишените концентрации на парникови газове ще причиняват още горещини, които пък ще създадат условия за освобождаването на още въглероден диоксид в атмосферата.

Много частици от пожарите накрая ще се "приземят" на ледената повърхност по на север, като ще доведат до нейното потъмняване и ще се стигне и до ускоряване на нейното топене.

Сега руските власти не се опитват да се справя с повечето от пожарите в Северен Сибир, защото казват, че цената на усилията ще е по-голяма от тази на щетите, причинени от пламъците, тъй като те не застрашават нито едно населено място или икономиката. Някои руснаци обаче се оплакват от недостатъчните усилия на правителството да се справи с кризата. Други твърдят, че по-голямо медийно внимание е било обърнато на пожара в Нотр Дам в Париж, отколкото на горските пожари и припомнят, че природата е не по-малко важна от историята.

Същевременно руската агенция ТАСС съобщава днес, че горските пожари в Иркутска област сега са обхванали 549,8 хиляди хектара площи. Горят гори в девет района на областта. 67 пожара са обхванали над 109 хиляди хектара в така наречената зона под контрол. Други 46 пожара с обща площ над 416 хиляди хектара се намират в така наречената зона за космически мониторинг в труднодостъпни местности, където гасенето им се смята за нецелесъобразно.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.