Глобяват НАП с милиони за изтеклите данни

https://mreja.bg/komentar/globyavat-nap-s-milioni-za-izteklite-danni/80160 Mreja.bg
Глобяват НАП с милиони за изтеклите данни


Данъчните въвели контрола на достъпа с ЕГН - дата на раждане

На Националната агенция за приходите ще бъде наложена глоба от Комисията за защита на личните данни заради нарушение на сигурността на базата данни, при което бяха източени личните данни на 5 млн. български граждани.

Това обявиха в сряда от Комисията за защита на личните данни.

В НАП не са направили нищо за техническите и организационните мерки за защита на личните данни, коментира вчера комисарят Веселин Целков. Готов бил анализът на причините, довели до хакерската атака, и всички мерки, които трябва да се вземат, каза той, но отказа подробности. От КЗЛД направили забележка на НАП, че не може идентификатор за достъпа до лични данни да е само ЕГН. Отговорът от НАП бил изненадващ - че са въвели като втори идентификатор рождената дата.

“Тогава направихме проверка да не би да има грешка, но се оказа, че отговорът е истина”, разказа Целков.

Положението с киберсигурността е сходно и в другите държавни институции, добави той.

На НАП ще бъде наложена имуществена санкция, уточниха от комисията, след като са разгледани докладите на проверяващите. Вероятно размерът на глобата ще е в милиони левове, като Регламентът за защита на личните данни предвижда максимален размер от 20 млн. евро, обясниха комисари пред “24 часа”.

Все още обаче се чакат възраженията на НАП, за да се определи колко точно ще е санкцията. Очаква се това да стане след седмица.

Засега обаче остава неясно как точно приходната агенция ще си плати глобата. Според регламента тя ще влезе в бюджета на Комисията за защита на личните данни. Но не е ясно дали милионите трябва да бъдат покрити от парите, които НАП има за издръжката си през тази година, или ще се наложи бюджетът да ѝ отпусне допълнителни пари. Съществувала и възможността просто разходите на приходната агенция за следващата година да бъдат орязани и така да бъде покрита сумата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.