Глад за студенти: 1/4 от местата в Софийския университет незаети

https://mreja.bg/komentar/glad-za-studenti-14-ot-mestata-v-sofiyskiya-universitet-nezaeti/80358 Mreja.bg
Глад за студенти: 1/4 от местата в Софийския университет незаети


За да привлекат студенти – университетите у нас обявяват допълнителен прием или предлагат награди за кандидат-висшисти, като например електрически автомобил. Само в Софийския университет „Св. Климент Охридски” са незаети над 1200 места или 1/4 от предварително обявените. От тях – 800 са държавна поръчка, а 480 са местата за платено обучение, предава Би Ти Ви.

В „Алма матер” най-много са свободните места за специалностите история, медицина и теология. За прависти – свободните места са 27 в задочна форма на обучение.

Сред най-критичните специалности е медицината – в нея свободни са повече от 1/3 от обявените места.

И учители, и ученици са категорични, че изпитите за медицина са сред най-трудните – подготовката за тях обикновено трае 2 години.

Едно от обясненията е, че и тази година кандидат-студентите са по-малко от местата в университетите, потвърдиха от Mинистерството на образованието. Сравнено с миналата година, през тази кандидатите само в Софийския университет са били с 500 по-малко.

С 200 са намалели и местата за държавна поръчка, повече от двойно обаче се увеличава От „Алма Матер” отказаха да коментират по-малкия брой кандидати. За да привличат студенти, други учебни заведения предлагат бонуси. През 2017 г. първокурсниците във Висшето училище по агробизнес в Пловдив имаха шанса да спечелят джип, тази година офертите са други – електромобил и е-скутери.

Друго атрактивно предложение – 20% отстъпка, ако втори член от семейството се запише в същия университет.

От Министерството на образованието казаха, че от години опитват да оптимизират висшите училища спрямо нуждите на пазара на труда. Въпреки това – броят на свободните места се увеличава всяка година.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.