Франция намалява боклука с нов закон

https://mreja.bg/komentar/franciya-namalyava-bokluka-s-nov-zakon/78594 Mreja.bg
Франция намалява боклука с нов закон


С него се обявява война на пластмасата. Предлагат система бонус-малус за производителите

Нов закон, с който да бъдат намалени изхвърляните отпадъци и да се насърчи рециклирането, влиза за обсъждане във френското правителство в сряда, съобщиха медиите в Париж. Той ще бъде представен от държавната секретарка по екологичния преход Брюн Поарсон.

Тя твърди, че е трябвало година и половина да води яростна борба с могъщи лобита, за да се стигне до текста на проектозакона. Предишният закон, приет преди повече от 30 г., е напълно остарял, твърди амбициозната дама.

Новите правила ще задължат всички производители да са отговорни за това какво и как изхвърлят. Онези, които замърсяват, ще бъдат принудени да плащат повече под формата на данъци и глоби. Ще бъде създадена “полиция по отпадъците”, а кметовете ще получат по-големи провомощия да налагат санкции. Контролът ще бъде осъществяван и чрез видеонаблюдение, като нелегалните сметища ще бъдат преследвани с особена строгост. Проектът предвижда също въвеждане на система бонус-малус за производителите, така че онези, които рециклират, да бъдат възнаградени и да могат да свалят цените на стоките си. Текстът посочва също като цел пълното рециклиране на пластмасата до 2025 г. По силата на общоевропейско решение от 2020 г. във Франция влиза в сила забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба - сламки, прибори, чаши и чинийки. Потребителите ще трябва да плащат между 10 и 25 сантима за пълна пластмасова бутилка, които ще им бъдат връщани, когато я занесат в пункт за рециклиране.

Въпреки строгите мерки Поарсон е убедена, че новият закон ще бъде приет добре от населението. Годишно всеки французин произвежда около 354 кг боклук. Като се вземат предвид обаче и индустрилните отпадъци, цифрите рязко скачат на 13,8 т на човек на година.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.