Фолклорният фестивал „Шопски наниз“ беше оценен с най-висока оценка на Годишните награди "ПроКултура" 2019

https://mreja.bg/komentar/folklorniyat-festival-shopski-naniz-beshe-ocenen-s-nay-visoka-ocenka-na-godishnite-nagradi-prokultura-2019/79903 Mreja.bg
Фолклорният фестивал „Шопски наниз“ беше оценен с най-висока оценка на Годишните награди "ПроКултура" 2019


Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА”.

На 11 август 2019 г., /неделя/, от 18.00 часа се проведе Конференция и награждаването в град Варна, по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта.

Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общнски културни институти, граждански и културни организации, училища и детстки градини обсъдиха предизвикателствата пред фестивалите по изкуства за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

За носител на наградата за Международен фолклорен фестивал за 2019 година, Комитетът по номинациите определи, в област „Фолклор“ - „Шопски наниз – Костинброд“. Единственият отличен фолклорен фестивал, който вече 10 години се организира в община Костинброд. Единственият представител от Софийска област и от Шопската етнографска област!

Наградата получи лично г-жа Русанка Колева – организатор на мероприятия в НЧ“Иван Вазов-1947“ и един от създателите на най-популярния у нас фестивал – „Шопски наниз“. Самата тя на конференцията представи презентация „Фолклорна приказка за духовната светлина и младите хора“

Фестивалът, вече 10 години успя да се превърне в традиция за община Костинброд, в един празник на колоритния танцов и певчески фолклор. Всяка година, в рамките на три дни, на сцената на НЧ “Иван Вазов-1947’’, се изявяват хиляди малки и големи таланти от страната и чужбина. Със своите изяви, те радват жителите и гостите на община Костинброд и възраждат народния фолклор. Любителите на българския песенен и танцов фолклор се докосват до неговото богатство, многообразие и колорит.

През годините публиката имаше възможност да се наслади на пъстрите емоционални изпълнения на гостите от Република Сърбия, Република Македония и през 2019 година на гостите от побратимения ни град Салеми от Република Италия. Традиция, празник, радост, възраждане, докосване, наслада. Това е Международен Фолклорен Фестивал „Шопски наниз“- гр. Костинброд.

Фолклорният ни фестивал дава възможност за изява, като е утвърдил своите награди в категориите: Песни, Танци, Словесен и Обреден фолклор, Раздели - автентичен и обработен фолклор, в индивидуални и колективни изпълнения. Призовите три места във всяка категория и възрастова група - до 10, до 18 и над 18 години получават дизаинерска статуетка с логото на фестивала.

„Шопски наниз“ връчва и специални награди: “Награда на Кмета“, „Награда на Журито“, „Cпециална награда ,,Златен наниз’’“, „Награда за най-добър чуждестранен състав“,

„Награда на публиката“ и „Награда на Директора на Фестивала“.

„Шопски наниз" се слави и с професионалното си жури, което е оценявало през годините в НЧ "Иван Вазов-1947", гр.Костинброд. За 10 години фестивалът е имал цели 15 професионалиста - фолклористи, певци, хореографи и известни лица от цяла България! Имена, като Христо Димитров, Гуна Иванова, Юлия Цанкова, Лиляна Галевска, Олга Борисова, Вили и Краси Гюлмезови от дует „Шик“, Христо Иванов, Димитър Манов, Борис Вълков, Милен Иванов и Даниел Спасов и други личности – звезди от българския фолклор.

Г-жа Русанка Колева завърши своето представяне с думите „…Българското няма да умре, то е в сърцата и умовете на всеки един от нас - на тези, които са на сцената, и на тези, които гледат и се наслаждават на неподправената красота на българския дух. Шопите са хората, създали чрез своя бит и душевност един от най-красивите произведения на българското народно творчество. Това е нашата приказка за духовната светлина и младите хора.

Допишете я, разкажете я…“

Община Костинброд изказва признателност към трите градски читалища НЧ „Иван Вазов-1947“, НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1890“, НЧ „Заря-1914“, помагащи за организацията на фестивала.

Искренни благодарности към всички групи, танцови състави и школи от община Костинброд.

Признателност към ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ и клуб „Фуна“ за доброволците, без които не може една перфектна организация, каквато е в Международния Фестивал „Шопски наниз“. Адмирации за всички общински служители, Дневен център за работа с деца на улицата и Център за обществена подкрепа „Промяна“, които всяка година правят все по - популярен и успешен фестивала в община Костинброд.

Благодарим на всички участници за емоциите, за настроението и добрите изпълнения.

И не на последно място благодарим на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт за отличието ни в годишните награди „ПроКултура“ 2019г. Признателност, която остава завинаги в историята на МФФ „Шопски наниз“ – община Костинброд.

За повече информация за фестивала посетете Facebook страницата на Шопски наниз - гр.Костинброд – https://www.facebook.com/ShopskiNanizKostinbriod

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.