Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско по време на най-големия летен форум

https://mreja.bg/komentar/folklor-dzhaz-i-izkustvo-zalivat-bansko-po-vreme-na-nay-golemiya-leten-forum/79598 Mreja.bg
Фолклор, джаз и изкуство заливат Банско по време на най-големия летен форум


Остават само няколко часа до началото на най-големия летен музикален форум в България - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ В БАНСКО. Огромната му популярност по целия свят го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. До края на 22-то издание на фестивала, следобедите в планинското ни градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на възраждащи местни обичаи, като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на "разбой". Активностите са част от Културни вечери "Традиции и изкуство", които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителски-информационен център. Отново там, за първи път тази година от 17 до 22 ч добре познатите на банскалии "Айрън Брадърс", организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите в ковашкото изкуство и ще потвърдят стигмата, че желязото се кове, докато е горещо.

Пред Посетителския-информационен център, днес започва ще има демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище "Светлина"- с. Кремен.

На 7 август -сряда местните баби ще плетат шушони заедно с туристите и ще разкриват тайната на българската бродерия под съпровода на женска фолклорна група "Извор".

В четвъртък отново гостите на града ще бъдат изненадани с майсторска дърворезба в компанията на момчетата от фолклорна група "Банска Младост".

На 9 август ще са демонстрациите на бродиране на сувенирни топки, отново допълнено с изпълненията на "Банска младост".

В музей "Велянова къща" в събота ще има демонстрация по тъкане на разбой, а "Бански Старчета" ще изпълняват автентични бански песни.

От 9 до 13 август, художничката Мариана Стефанова кани в своя абстрактен свят с изложбата си "Доза изкуство", разположена във фоайето на Посетителски-информационен център.

Фолклор, джаз и изкуство се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като град на свободния дух и да запазят първото му място като най-добра фестивална дестинация на Балканите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.