Еврокомисар ще проверява орязаните партийни субсидии

https://mreja.bg/komentar/evrokomisar-shte-proveryava-oryazanite-partiyni-subsidii/79098 Mreja.bg
Еврокомисар ще проверява орязаните партийни субсидии


Еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова подхваща въпроса с партийните субсидии и модела на финансиране на политическите сили в България. Това се казва в отговор на Европейската комисия до соцлидерката Корнелия Нинова, съобщиха от “Позитано” 20.

На 6 юли Нинова внесе сигнал до ЕК след решението на правителството на ГЕРБ и приетата от управляващото мнозинство законова поправка, с която партийните субсидии се намаляват от 11 на 1 лев. БСП изпрати жалбата си и до ОССЕ, ПАСЕ, лявата група в Европарламента, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.

“Приетите промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, 3 месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес”, пише Нинова в писмото.

Соцлидерката предупреждава, че с орязването на държавните пари за партиите “политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес”.

Заради орязаната субсидия БСП остава без средства за местните избори, още повече че дължи на бюджета над 3 милиона от надвзета субсидия за минали години.

Комисар Юрова ще проучи внимателно казуса и ще се произнесе в кратки срокове, съобщиха от БСП.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.