Ердоган: Турция иска да продължи да си сътрудничи с Русия в областта на отбраната

https://mreja.bg/komentar/erdogan-turciya-iska-da-prodalzhi-da-si-satrudnichi-s-rusiya-v-oblastta-na-otbranata/80354 Mreja.bg
Ердоган: Турция иска да продължи да си сътрудничи с Русия в областта на отбраната


Създаването на зона за сигурност в района на турско-сирийската граница ще допринесе за запазването на целостта на Сирия, заяви Путин

Турция иска да продължи сътрудничеството с Русия в областта на отбраната, включително по бойни самолети, предаде Ройтерс, като цитира турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на Турция е на еднодневно посещение в Русия, където днес посети Международния авиокосмически салон МАКС 2019 край Москва и разговаря с руския си колега Владимир Путин, предава БТА.

Руският президент посочи, че евентуално съвместно производство на руска авиотехника е било сред темите, които е обсъдил с турския си колега, съобщи ТАСС.

"Говорихме за сътрудничеството за Су-35 и за възможна работа дори по новия Су-57", отбеляза Путин. "Имаме много възможности, показахме новите оръжейни системи за радиоелектронна борба. Много от представеното според мен заинтересува нашите турски партньори, не само от гледна точка на купуване, но и на съвместно производство", добави той. "Всъщност ние сме готови за това и активно ще обсъждаме отделни направления", каза още Путин.

Създаването на зона за сигурност в района на турско-сирийската граница ще допринесе за запазването на целостта на Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Разбираме безпокойството на Турция, свързано с осигуряването на безопасността на южните й граници, смятаме, че това са законни интереси на Република Турция, посочи Путин.

По думите му по време на днешните разговори турският лидер "достатъчно подробно и заинтересовано" е разяснил позицията си по този въпрос.

Изхождаме от това, че създаването на зона за сигурност по южните граници на Турция ще бъде добро условие за осигуряването на териториалната цялост на самата Сирия, подчерта президентът на Руската федерация, като отбеляза, че Москва подкрепя действията, насочени към деескалация на напрежението в тази зона.

На преговори в Анкара на 7 август турски и американски военни представители се договориха за създаване на съвместен оперативен център в Турция с цел координиране на установяването на зона за сигурност в Северна Сирия.

Руският президент посочи днес, че Турция носи голям товар, свързан с приемането на над 3 милиона сирийски бежанци.

Всъщност нормализирането на ситуацията на територията на Сирия е свързано с връщането на много хора в родината им: над 300 хиляди бежанци са се върнали по родните си места, каза Путин.

Според руския държавен главната задача при разрешаването на сирийския въпрос е стабилизирането на обстановката и осигуряването на реализацията на процеса за политическо разрешаване на кризата.

По време на разговорите ни с Ердоган основно внимание бе отделено на ситуацията в Сирия. Русия и Турция тясно си сътрудничат в рамките на Астанинския формат с участието на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за разрешаването на сирийската криза.

Смятаме, че на този етап най-важно е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на ситуацията "на суша", посочи Путин.

Той каза още, че се надява конституционната комисия на Сирия да започне работа в най-скоро време, информира ТАСС.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.