Египет разреши достъпа за туристи до две пирамиди в Дашур

https://mreja.bg/komentar/egipet-razreshi-dostapa-za-turisti-do-dve-piramidi-v-dashur/78798 Mreja.bg
Египет разреши достъпа за туристи до две пирамиди в Дашур


Египетските власти разрешиха отново достъпа за туристи до две пирамиди в Дашур, южно от Кайро, и представиха саркофази, в някои от които са съхранени мумии, съобщиха световните информационни агенции.

"Пирамида, построена за фараона Снофру, основателя на IV фараонска династия, и съседна пирамида станаха достъпни за посетители за пръв път от 1965 г. - заяви египетският министър по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани. - В Дашур археолози попаднаха на редица саркофази от камък, глина и дърво. В някои от тях има мумии, които са в добро състояние."

Обектът Дашур, на 1 час път с автомобил от Кайро, се намира на западния бряг на река Нил и включва няколко пирамиди, предаде БТА.

"Освен това край пирамидата на Аменемхет II бе открита древна стена, дълга 60 метра", отбеляза министърът.

Недалеч от мястото на разкопките бяха открити погребални маски и сечива за дялане на камъни. Тези находки датират от 750 - 332 г. пр. Христа.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.