Джонсън поиска от кралицата да спре работата на парламента поне до 14 октомври

https://mreja.bg/komentar/dzhonsan-poiska-ot-kralicata-da-spre-rabotata-na-parlamenta-pone-do-14-oktomvri/80382 Mreja.bg
Джонсън поиска от кралицата да спре работата на парламента поне до 14 октомври


Британският премиер Борис Джонсън поиска от кралица Елизабет Втора да спре временно работата на парламента (пророгация) - поне до 14 октомври, съобщава Би Би Си. Тази дата е само две седмици преди крайния срок за излизане на Острова от Европейския съюз.

Планирано е парламентарната сесия да се възобнови с реч на кралицата на 14 октомври. Тази реч се изготвя от правителството и в нея се очертава законодателният дневен ред за предстоящата година.

Този ход, за който съобщиха също Скай нюз и в. "Гардиън", прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври, предаде БТА. 

Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.

Канцеларията на премиера Борис Джонсън засега не е коментирала новината.

Днешното съобщение идва ден след като депутатите, които са против Брекзит без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на Брекзит.

Според "Гардиън" днес в шотландската лятна резиденция на кралицата в Балморал ще се състои среща за обсъждане и приемане на удължаване на почивката на парламента до 14 октомври. Бъкингамският дворец отказа коментар.

Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври.

Британски политици реагираха критично на медийните съобщения за предполагаемото намерение на правителството на премиера Борис Джонсън да удържи почивката на парламента до 14 октомври в опит да попречи на депутатите да осуетят Брекзит на 31 октомври, предаде Ройтерс.

"Изглежда Борис Джонсън наистина се готви да прекрати работата на парламента, за да прокара силово Брекзит без споразумение. Ако депутатите не се обединят, за да го спрат следващата седмица, днешният ден ще бъде запомнен като мрачна дата в демокрацията на Обединеното кралство", написа в Туитър шотландският първи министър Никола Стърджън.

"Ако Би Би Си нюз са прави, Борис Джонсън току-що отправи предизвикателство към парламентарната демокрация. Майката на всички парламенти (б. ред.: британският парламент) няма да му позволи да я държи настрана от най-важното решение, пред което е изправена страната ни. Обявената от него война ще бъде посрещната с железен юмрук", написа в Туитър говорителят по въпросите на Брекзит на проевропейската партия Либерални демократи Том Брейк.

"Ние нямаме "ново правителство". Това действие е абсолютно скандално посегателство над нашата демокрация. Не можем да допуснем това", коментира в Туитър заместник-лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Том Уотсън.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.