Добивът на нефт може да унищожи гръцки острови

https://mreja.bg/komentar/dobivat-na-neft-mozhe-da-unishtozhi-gracki-ostrovi/79338 Mreja.bg
Добивът на нефт може да унищожи гръцки острови


Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от екокатастрофа, ако плановете на няколко компании за добив на нефт и газ в региона не бъдат спрени. Сред заплашените е Закинтос - островът на костенурките, един от най-красивите в Йонийско море и любим на местни и туристи.

Тюркоазени води, красиви плажове и незаменимо усещане да плуваш заедно с морски костенурки - Закинтос е сред перлите в короната на гръцките острови. Този "рай на земята" няма нужда от реклама.

Неотдавна, гръцкото правителство разреши на няколко петролни компании да добиват нефт и газ в нейните води. От WWF предупреждават, че при евентуален петролен разлив, последствията ще са катастрофални - ще бъдат осакатени туризмът и риболовната индустрия, а жители на Крит, Кефалония, Закинтос, Корфу и други острови, ще останат без поминък.

Справянето с подобна криза, би струвало най-малко 7,5 млрд. евро, съобщава БНТ.

"Водите наоколо са местообитание на застрашени видове и техният хабитат трябва да бъде опазен. Освен това, 1/3 от приходите на Йонийските острови са от туризъм", заяви Димитрис Каравелас, генерален директор на WWF.

Петролен разлив би застрашил живота на и без това малкото останали морски костенурки. Остров Закинтос е предпочитано от тях място, но едва една от всеки 1000 излюпени костенурки, доживява до дълбоки старини.

Според гръцкото правителство, разрешителните за добив на нефт и природен газ са издадени съгласно всички изисквания на ЕС. Правозащитниците, обаче, призоваха властите в Атина да помислят дали евентуалните приходи, които държавата би спечелила от петролните компании, са по-важни от опазването на техния рай на земята.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.