Д-р Дечев: Лечението на пострадали при умишлени престъпления плаща от извършителя

https://mreja.bg/komentar/d-r-dechev-lechenieto-na-postradali-pri-umishleni-prestapleniya-plashta-ot-izvarshitelya/78766 Mreja.bg
Д-р Дечев: Лечението на пострадали при умишлени престъпления плаща от извършителя


Предлагаме средствата за лечение на пострадали при умишлени престъпления да се възстановяват на Касата от извършителя. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев относно предложение за промяна в здравното осигуряване в интервю за предаването „Тази събота“ на bTV. Става въпрос за това Здравната каса да може да си връща парите платени за лечението на жертви на умишлени престъпление, пострадали при катастрофи, причинени от пияни и дрогирани.

„Предложението не е на Министерството на здравеопазването, то е вносител. Предложението е на НЗОК. От 17 години съществува законов текст, който задължава Касата да предяви риск към лица, които са причинили повреда на други лица. Такива действия през тези 17 години не са били предприемани при нито един случай“, посочи той. По думите му в Закона е липсвал и текст, който да задължи органите да предоставят информация за влезли в сила съдебни решения. „Искаме да спазваме текста, който е записан в Закона и сме длъжни да го правим“, подчерта д-р Дечев.

Управителят на НЗОК уточни, че средствата, заплатени от НЗОК за лечение на заболявания предизвикани умишлено от други лица, трябва да се възстановяват на Касата заедно с лихви.

Според него ако тези предложения се приемат и биха се върнали няколко милиона годишно в Касата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.