Цвета Караянчева: Желая успех на БСП, но изборите не са въоръжена борба, търсят се позитивни хора, а не плашила

https://mreja.bg/komentar/cveta-karayancheva-zhelaya-uspeh-na-bsp-no-izborite-ne-sa-vaorazhena-borba-tarsyat-se-pozitivni-hora-a-ne-plashila/79514 Mreja.bg
Цвета Караянчева: Желая успех на БСП, но изборите не са въоръжена борба, търсят се позитивни хора, а не плашила


Още акценти от интервюто с председателката на Народното събрание:

Има възможност и физически лица да даряват на партиите. Това е ценното - да убедиш хората, че твоята политика може да промени живота им, и те от сърце да дадат 5 лева

Фандъкова милее за столицата, направи много и ако се вземе решение тя да ни е кандидат отново, това ще бъде добър избор

Премиерът вече се занимава повече с партията, Изпълнителната комисия се събира всяка седмица

За 2 г. Радев наложи 18 пъти вето, а Първанов за 10 г . - 15. Може би иска да е по-активен, не ми се мисли, че е заяждане

Етичната комисия ще проверява всеки сигнал, преди да се вземе решение за оставка, за да не страдат оклеветени

Искам да се води дебат за политиките в даден регион - кой как да бъде полезен за хората, а не да се вадят флашки и записи

- Г-жо Караянчева, тежка парламентарна сесия приключи - евроизбори, “НАПлийкс”, чумата по свинете, F-16, няколко президентски вета...

- Имало е и по-тежки сесии. Но наистина беше закон - вето, закон - вето...

- Как си го обяснявате? Някои тълкуват действията на държавния глава като конфронтация на инат с управляващите, според други обаче аргументите му имат основания.

- Наистина прави впечатление, че президентът наложи прекалено много вета. Но това е негово право и никой няма право да му го отнема. Ще ви дам обаче статистика - за двете години, откакто Румен Радев е на “Дондуков” 2, той е наложил 18 вета, а за сравнение президентът Георги Първанов за целия си 10-годишен мандат е наложил 15 вета.

Може би президентът Радев иска да бъде по-активен. Не мога да разбера, но не ми се иска да мисля, че е някакво заяждане. Има право - налага. Ние пък имаме своите аргументи, с които приемаме или отхвърляме наложеното вето.

- Виждам, че на ревера си имате изтребител?

- Да. Даде ми го ген. Попов за сделката за F-16.

- Отдъхнахте ли си сега, след като президентът не наложи вето и на бюджета и в крайна сметка сделката бе пусната?

- По тази тема имаше изключително задълбочен дебат. Година и половина вървеше в медиите, в преговорния екип, където са изключително компетентни хора, колеги на президента Радев. И се надявам и той да се радва за сключената сделка, защото нашите военни ще летят на нови и модерни самолети. Ние доказваме, че сме предвидим партньор на НАТО и армията ни вече ще бъде оперативно съвместима. И с това, което ще направим и за флота, и за сухопътните войски, ще комплектуваме армията и нашите достойни военни ще чувстват, че им се обръща внимание, каквото заслужават.

- В последния работен ден БСП внесе искане парламентът да отмени санкциите срещу Русия. Самата вие наскоро бяхте в Москва. Има ли промяна в позицията ви?

- Нашата позиция е единна и в подкрепа на санкциите за Русия. Като членове на ЕС ние сме с ясното убеждение, че тези санкции се налагат, за да може да се успокои кризата в Украйна. Те се налагат за определена политика, за нарушаване на международното право. Разбира се, ние имаме отворени канали за комуникация с Русия, и така трябва да бъде. Защото и самият ЕС контактува с Русия. Виждате, че и аз само преди месец бях на посещение в Москва, срещите ми бяха на много високо ниво. Имаме прекрасна комуникация с руските колеги, но България е член на ЕС и участва във формирането и изпълнението на политиката на ЕС.

- Т.е. няма да има отстъпление от позициите ви и отпадане на сакнциите?

- Няма да има отстъпление от тази позиция на този етап.

- Ще ви върна на вътрешната политика и малката коалиция. Как разпадът на “Обединени патриоти” ще се отрази на управляващата коалиция, има ли риск за правителството?

- Не. Колегите заявиха, че продължават да подкрепят коалиционното управление. Дори колегите от “Атака”, които вече не са част от малката коалиция, също заявиха подкрепа. Все пак ние сме сключили споразумение за 4 г., с поети ясни ангажименти към гражданите. И това, че има неразбирателство в малката коалиция, си е тяхна вътрешна работа. Правителството продължава да работи с досегашното си темпо и с подкрепата, която е имало досега.

- Но тези скандали се отразяват на управлението. А и някои от малките партньори призоваха премиерът да се намеси. Какво ще предприеме ГЕРБ?

- Ние нямаме практика да се месим в работата на другите политически сили. Много пъти премиерът като председател на ГЕРБ е заявявал това. Ние не знаем в дълбочина проблемите на тези партии, а и не ни е работа да се намесваме в техните отношения. Надявам се да продължим с добрия диалог помежду ни по политики. Вътрешните им отношения не бива да бъдат проблем за провеждането на политиката, която сме си определили.

- Възможно ли е да се сключат отделни споразумения между ГЕРБ и трите партии, или е легитимно настоящото такова?

- За мен е легитимно и настоящото, но все пак аз не съм била в преговорния екип, който сформираше коалицията. Ако се наложи - може и допълнителни споразумения. Зависи какво искат отделните партии в малката коалиция.

- Виждаме обаче, че е застрашена и работата на парламента - кворумът понякога е на косъм. Как ще продължите оттук нататък, ще търсите ли по-активно подкрепа от “Воля” или ДПС?

- Ще ви напомня, че БСП отсъства 3 месеца от залата и това не наруши работата на Народното събрание. Дори без участието на ДПС при регистрацията сутрин ние имахме кворум. Затова смятам, че засега няма да имаме проблем с гласуванията, поне така са заявили колегите от малката коалиция. Не сме разговаряли с ДПС. Ние сме очертали ясно своите ангажименти към българските граждани и те са в рамките на коалицията. Засега нямаме нужда от разговори с една или друга допълнителна партия.

- Питам ви, защото наесен предстоят избори, при които депутатите работят повече по регионите си и със сигурност ще имате отсъстващи. Ще дадете ли почивка по време на кампанията, или ще направите график на депутатите ви, за да няма проблем с кворума?

- Ще разговаряме с председателите на парламентарните групи, още не сме дебатирали този въпрос. Може би ще има една или две седмици отпуск преди изборите, за да може всеки народен представител да бъде в избирателния си район. Но няма практика да вземаме предварително решение. Като стартираме през септември, ще поставя въпроса пред председателите на групи и ще вземем консенсусно решение.

- Като заговорихме за местните избори, каква е готовността на ГЕРБ? На много места подкрепяте настоящите кметове, но ще има и нови кандидати?

- До 10 август ще се провеждат номинационните събрания. В моя избирателен район навсякъде, където направихме събрания, залите бяха пълни. Има активност, хората се интересуват. Това са трудни избори, защото, първо, трябва да избереш точния кандидат, след това да направиш най-добрата листа. Но хората са готови за предстоящите избори, защото те са близки до тях, от тях зависи пряко животът им. Надявам се и избирателната активност да бъде по-висока.

- Сътресенията в партията ще се отразят ли на кондицията на ГЕРБ?

- Колегите са мобилизирани. След няколко решения на Изпълнителната комисия вече имаме препотвърдени повечето от областните координатори, предстои да обсъдим кметовете, след като дойдат протоколите от местните организации. Структурите ни са стабилни и мобилизирани.

- Йорданка Фандъкова ли ще е пак кандидатът ви за кмет на София?

- Решението ще е първо на структурата в София, след това на Изпълнителната комисия. А и лично на г-жа Фандъкова. Но ако е тя - ще бъде добър избор.

- Но в последната 1 г. покрай ремонтите в София тя натрупа негативи...

- Това е ценното на демокрацията - всеки може да изкаже мнение. Важното е критиката да бъде чута, защото грешки се допускат навсякъде. Понякога обаче, дори и да няма грешка, ако тя се преекспонира достатъчно кресливо и се доукраси, се приема за грешка. Мисля, че г-жа Фандъкова е доказала своята компетентност. Вижте как се преобрази София в последните години. Тя може още да даде на столицата.

- Има ли вече много сигнали в Етичната комисия на ГЕРБ след тези за Сандански и Банско?

- Не съм разговаряла с колегите, но, доколкото знам, има сигнали. Етичната комисия е ценна, защото може да провери всеки сигнал. Преди избори има много черен пиар и анонимни сигнали може да се вземат за истина. Проверката е ценна не само за човека, който пуска сигнала, но и за този, за когото е сигналът. Има сигнали, които може да бъдат подадени и от човек, на когото не си удовлетворил лични желания например, който има користни цели. Затова е хубаво да има такава комисия, която да проверява и да взема отношение. Не е добре, ако бързо се вземат решения за осъждане или отстраняване на някого.

- Както стана с “Апартаментгейт” ли?

- ГЕРБ се различава от другите партии по това, че като кажем “оставка”, тя влиза в действие. А не днес оставка, а утре - не. ГЕРБ може да носи политическа отговорност. Дори с цената след това да се окаже, че човекът няма вина или е оклеветен. Моралният елемент е важен за нас.

- Етичната комисия първо ще проверява, след това оставки?

- Първо ще се проверяват сигналите, ще се докладва на Изпълнителната комисия и след това ще се взема решение.

- Срещу кметове ли са основно събраните сигнали, или има и депутати?

- Не мога да кажа, не съм се виждала с колегите от комисията тези дни. Етичната комисия заседава във вторник, а Изпълнителната комисия още не се е събирала.

- Вече регулярно ли се събира Изпълнителната комисия на партията?

- Да. Вече се събираме всяка сряда с премиера като лидер на партията.

- Премиерът повече време ли отделя за партията сега?

- Да. Определено се занимава повече с партията.

- БСП заяви от Бузлуджа, че тръгва да печели местната власт. Каква е прогнозата ви за предстоящите избори?

- Не искам изборите да бъдат като въоръжена борба за завземане на нещо. Надявам се тази кампания да се различава от европейската и да не се концентрира само в плюене на опонента и черен пиар. Искам да се води дебат за политиките в даден регион, за това кой какво може да допринесе и как да бъде полезен за хората. Да, трябва да имаме цели, но те да са реални. А не да се вадят флашки, записи, да се правят декларации от тв екрана, за да се взривява обстановката. Нека говорим за политиките, необходими за населеното място. Пожелавам успех на БСП, но избори се правят с позитивизъм. Хората трябва да виждат в теб не плашилото, а позитивния човек, човека, който не обещава неща, които не може да изпълни. Важно е да казваш истината.

- Избори обаче се правят и с пари. А с орязването на държавната субсидия за партиите оставихте БСП и малките партии без пари за тези избори.

- В никакъв случай не това е била целта ни. Съобразихме се с искането на 2,5 млн. български граждани. И ще напомня, че президентът не наложи вето на единия лев, а на финансирането на партиите.

- Това е другият спорен въпрос...

- Ако някой се опитва да внушава, че финансирането е само чрез фирми и корпоративни финанси, не е прав. Има и друго финансиране. Като голяма партия например ние диференцирахме членския внос. Има възможност и физически лица да даряват на партиите, макар и по малки суми. Това е ценното - да убедиш хората, че твоята политика може да промени живота им, и те от сърце да дадат 5 лева. За по-големите, които искат да финансират кампанията - има специален регистър. И ако партиите са честни, ще впишат там всяка стотинка, която им се дарява. Преди време в устава си ГЕРБ бе забранил даренията. Разбира се, проблемът е в малките партии и се учудвам, че президентът не наложи вето и на единия лев. А и те не дадоха предложения, нито БСП. Въпросът е кой как си харчи парите - един има телевизия, която изисква огромен ресурс. Ние предпочитаме да работим на терен с хората, имаме 265 офиса във всички общини. И парите ни не са необходими само за избори, а за партийна дейност. Когато се разходват разумно, може да се случват нещата.

- Но дали ще има фирми, които да даряват на опозицията?

- Да, защо да няма?

- Твърди се, че опозицията не представлява интерес за фирмите, защото няма лостове да им се отплати. Пък и властта може да окаже натиск на тези фирми.

- Това е една мантра, която се използва много лесно от опозицията. Всичко се използва, за да се ударят управляващите. Както стана с машинното гласуване - бяхме обвинени, че го махаме, за да си осигурим победа на изборите. Но когато през 2016 г. БСП победи на президентските избори, ние ги поздравихме и никога не сме изказвали съмнения за работата на СИК. Ние изчистихме изборния процес така, че бюлетините вече са с номерче, което се къса, късат се от карнет, протоколите също и няма как да се променят или заменят. Членовете са от различни групи, има наблюдатели, застъпници. Това не се казва на гражданите, а - махат машините, значи ГЕРБ си търси служебна победа. 12 пъти служебна победа?! На хората им омръзна да се говорят глупости.

- Как ще коментирате протестите заради номинацията на Иван Гешев за главен прокурор? Мнозина правят аналогия с протестите, които свалиха кабинета “Орешарски”?

- Водачите на този протест бяха в управляващата коалиция 2014-2015 г. заедно с нас - става въпрос за Христо Иванов и групата около него. Първо те поискаха да има прокурорска квота във ВСС. После настояваха за по-голямо представителство на прокурорите във ВСС. 2018 г. изведнъж поискаха да се намали броят на прокурорската квота. Сега, след като 11 прокурори единодушно са подкрепили Гешев, искат да се закрие прокурорската квота. Не знам какво да мисля! За 4 г. има 4 различни мнения. Ако си спомняте, през 2015 г. Христо Иванов бламира заседанието на ВСС, когато Лозан Панов щеше да бъде избиран за председател на ВКС. А на първото заседание на ВСС ги чакаше отпред дърво с гнили плодове. Сега Панов е на страната на Иванов. Не искам да коментирам номинацията на Гешев.

- Защо? Никой от ГЕРБ не я коментира...

- Ние не се месим в съдебната власт. Има разделение на властите, което стриктно спазваме. Той е избран единодушно от прокурорската колегия на ВСС, не е наша работа да се бъркаме там.

- Къде ще почивате през лятото?

- На нашето Черноморие със семейството си. Две седмици ще посветя на внучката си.

Визитка

Родена на 25 февруари 1968 г. в Болярово

Завършила е машинно инженерство, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ

Работила е като проектант, а после директор на “Формопласт - Кърджали”

Основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали

Депутат четвърти мандат от ГЕРБ

Председател на 44-ото народно събрание от 17 ноември 2017 г.

Омъжена, с една дъщеря и внучка

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.