Църквата почита Св. Емилиан Изповедник, вижте кой има имен ден днес

https://mreja.bg/komentar/carkvata-pochita-sv-emilian-izpovednik-vizhte-koy-ima-imen-den-dnes/79652 Mreja.bg
Църквата почита Св. Емилиан Изповедник, вижте кой има имен ден днес


Св. мъченик Трендафил Загорски. Св. Емилиан Изповедник, еп. Кизически.

Този славен новомъченик бил роден през 1663 г. в Загора Магнесийска, близо до град Волос. Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и по все още неизяснени причини започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в турската столица Цариград, но мъжествено понесъл страданията, заявявайки: „

Аз съм християнин и не се отричам от моя Спасител Христос". Тогава мъчителите му го убили - денят бил 8 август 1680 г. Някой си житиеписец Йоаннис Кариофилис написал житието му, но то не е преведено у нас. Само два стиха са запазени в негова чест:

„Трендафил биде виден като нов трендафил, очервен от потока на неговите кърви."

Българската православна църква тачи паметта на св. Мъченик Трендафил Загорски на 8 август.

Емилиан, епископ Кизически, претърпял страдания за Христовото изповедание при царуването на иконобореца Лъв Арменец. Свети Емилиан нееднократно бил принуждаван да се отрече от поклонението на честните и свети икони, но той, неотклонно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя вярност към православната вяра той понесъл много неприятности от еретиците, дори бил затворен в тъмница; но свети Емилиан понасял всичко с радост и с надежда за временните страдания да получи вечното блаженство. След като преминал своя жизнен път в такова чисто християнско настроение, намирайки се сред скърби и страдания, свети Емилиан умрял в заточение, уповавайки се на Господа и украсен с венеца на изповедничеството.

Имен ден празнуват Емилиан и Емил, както и женските производни на имената.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.