БСП: Отмяната на машинното гласуване е абсолютно неприемлива, връща ни 30 г. назад

https://mreja.bg/komentar/bsp-otmyanata-na-mashinnoto-glasuvane-e-absolyutno-nepriemliva-vrashta-ni-30-g-nazad/78626 Mreja.bg
БСП: Отмяната на машинното гласуване е абсолютно неприемлива, връща ни 30 г. назад


Машинното гласуване бе съзнателно опорочено на евроизборите, абсолютно неприемливо е то да бъде отменено, ще се борим за демокрацията. Това заяви зам.-шефът на БСП Кирил Добрев в коментар на внесените от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" промени в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване за местните избори.

Местните избори имат най-голяма нужда от машинно гласуване, защото само 1-2 гласа могат да направят човек общински съветник. Близо 2,5 милиона пенсионери и социално слаби получават парите си на банкомат и се справят, нека им дадем шанс и за машините за избори. Как си представяте държавата, която ще има супер компютър, да се притеснява от сложен софтуеър на едни машини, или ни правят на идиоти, коментира Добрев.

Днес е паметен ден за българската демокрация, обратното броене започна. С орязването на държавната субсидия и премахването на машинното гласуване се връщаме 30 г. назад - в 1989 г., времето на нулева субсидия на партиите и на цветните бюлетини, да ги върнем и тях, каза още Добрев. И разказа как преди 30 г. баща му Николай го събудил и го пратил да гласува, но да внимава с розовата бюлетина, която приличала на тази на БСП.

30 г. са минали и не можем да се върнем назад. Ако ще го правим, да отменим изцяло гласуването и да върнем губернаторите, ядоса се Добрев.

В демократичните държави изборните правила не се пипат поне 1 г. преди избори, у нас го правим преди избори. Правовите държави пък се характеризират с устойчвост на законите, а у нас на всеки 2 месеца обръщаме законите с хастара навън. Не сме нито демократична, нито правова държава, доказаха управляващите за пореден път, коментира и зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Той определи случващото се като пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс" и призова граждани и институции да дадат отпор на действията на управляващите.

Качеството на отминалите избори беше гарантирано от машините, въпреки че всичко бе направено така, че гласуването с тях да е възможно най-трудно, за да излязат с анализ и той да им даде основание да ги отменят, критикува Зарков. Според него някои от забележките в анализа на ЦИК за вота с машините могат да бъдат коригирани.

Червените обориха някои от аргументите на управляващите за отмяна на машините.

Недействителните гласове в Европа са 2-3% средно, а в България са 6-7%, а при машинното гласуване недействителни бюлетини са невъзможни, обясни Христо Проданов. Преброяването на бюлетините също било лесно - при машините с натискане на копче излиза бюлетин, което отнема не повече от 5 минути, за разлика от нормалните протоколи, чието попълване отнема време. При пълно въвеждане на машинно гласуване щели да се спрестят пари от бюлетини, за хора в комисиите, защото те ще бъдат намалени.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.