Бразилия за Амазония: Намаляват районите, засегнати от пожари

https://mreja.bg/komentar/braziliya-za-amazoniya-namalyavat-rayonite-zasegnati-ot-pozhari/80428 Mreja.bg
Бразилия за Амазония: Намаляват районите, засегнати от пожари


Според сателитни снимки от системата за защита на Амазонка (Сипам) на Министерството на отбраната на Бразилия, има намаляване на броя на районите, засегнати от пожари в официално защитената част на Амазония между събота (24) и понеделник (26).

Сателитът Sipam идентифицира най-критичните зони, засегнати от пожарни петна. Системата помага да се ръководят екипи на място.

Операция "Зелена Бразилия" е в третия си ден [в понеделник на 26-ти] са се включили досега около 2500 военнослужещи, 15 (самолети и хеликоптери), 210 превозни средства и 10 лодки, съобщават от министерството, цитирано от БТА.

Тя започна след постановлението за определяне на разполагането на въоръжените сили в операциите по опазване на реда и околната среда (известни като GLOA) миналия петък, 23-и. Тази мярка е в сила до 24 септември.

Военните операции от трите сили (флот, армия и военновъздушни сили) се координират от Военното командване на Амазония и от Северното военно командване. Първото се намира в Манаус и покрива щатите Амазонас, Акра, Рондония, Рорайма, Амапа и части от Мараняо. Северното военно командване се намира в Белем и отговаря за щатите Пара, Амапа, Мараняо и части от Токантин.

Докато усилията за борба с пожарите продължават, се обучават нови пожарни отряди и се предприемат редица превантивни, разследващи и повишаващи осведомеността действия.

Въоръжените сили работят в подкрепа на държавните правителства и в спомагателните дейности в граничните райони, през местни земи и райони, принадлежащи на федералното правителство. Това е интегрирано усилие между различни институции и органи за обществена сигурност, като Националните сили, Военната пожарна, противопожарни бригади и противопожарни отряди от Бразилския институт по околна среда и Възобновяеми природни ресурси (IBAMA), военни полицейски сили по околната среда и Оперативния Център за управление на системата за защита на Aмазония (CENSIPAM).

Следобед на 26 понеделник президентът на Бразилия Жаир Болсонаро направи проучване на дейностите предприети от Центъра за съвместни операции в централата на Министерството на отбраната.

Той беше приет от министъра на отбраната Фернандо Азеведо и беше придружен от началника на личноия състав на Президентството, Оникс Лоренцони, министърът на правосъдието, Серхио Моро, министърът на външните работи, Ернесто Араужо, министърът на правителствения секретариат генерал Рамос и министърът на за институционална сигурност, генерал Аугусто Хелено. Присъстваха и командирите на въоръжените сили адмирал Илкес Барбоза от ВМС, генерал Едсън Лиал Пухол от армията и бригаден Антонио Карлос Морети Бермудес от военновъздушните сили, както и говорителят на президентството генерал Отавио Рего Барос.

В края на срещата министърът на отбраната наблегна на бързата реакция на операция Зелена Бразилия. "Гордея се с работата на въоръжените сили в координация с други агенции. Явно ситуацията не е лесна, но тя е под контрол и виждаме подобрение в районите, засегнати от пожара.

GLOA е създаден, за да помогне на девет държави в официално защита. Сред тях вече бяха седемупълномощен да получава помощ от председателството.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.