БАБХ - Пловдив започва проверки в 20-километровата санитарна зона около Белозем

https://mreja.bg/komentar/babh-plovdiv-zapochva-proverki-v-20-kilometrovata-sanitarna-zona-okolo-belozem/79488 Mreja.bg
БАБХ - Пловдив започва проверки в 20-километровата санитарна зона около Белозем


От 5 август тази година Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив започва проверки за домашни прасета в 20-километровата санитарна зона около свинекомплекса в село Белозем, където бе регистрирана Африканска чума по свинете /АЧС/. Това каза за БТА директорът на дирекцията д-р Камен Янков. Той е категоричен, че отлагане на срока за унищожаване на прасетата в този периметър няма да има и уточни, че в дирекцията няма постъпило искане от собствениците за това.

На своя отговорност д-р Камен Янков отпуска два дни /събота и неделя/ на стопаните да заколят доброволно домашните си прасета. След изтичане на срока санитарните власти ще започнат принудително евтаназиране и загробване на животните на предварително определени от общините места.

Санитарната зона в Пловдивска област обхваща 39 села, сред които са населени места в общините "Родопи", Брезово, Асеновград, Първомай, "Марица" и Садово. Други 25 села от общините "Марица", "Родопи", Стамболийски, Съединение, Хисар, Кричим и Перущица влизат в санитарната зона около индустриалните комплекси в Пазарджишка област, добави д-р Янков.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.