Ая Митева с първи медал от европейско първенство за българския конен спорт

https://mreja.bg/komentar/aya-miteva-s-parvi-medal-ot-evropeysko-parvenstvo-za-balgarskiya-konen-sport/78778 Mreja.bg
Ая Митева с първи медал от европейско първенство за българския конен спорт


Ая Митева е първият ни състезател в историята на българския конен спорт, който носи медал от европейско първенство.

14-годишната Ая участва на Европейското първенство по прескачане на препятствия в холандския град Зуидволде и за петте манша на които скача, не допусна нито една грешка.

От всички участвали 120 деца от повече от 30 държави, само три успяват да преминат всички пет изпитания без нито една грешка в трите дни на турнира. За бараж се класират само три от тях при височина на паркура от 130 см.

Финалът за гранпри протече в два манша, като първият паркур е с 12 препятствия, с една двойна и една тройна комбинация и общо 15 скока, а вторият манш е с десет препяствия, с тройна комбинация и 12 скока.

На първо място е германската състезателка Тиара Блайхер, втора е Ема Бокен от отбора на домакините и трета е Ая Митева с коня си Каро Ас, на едва няколко стотни от победителката. На отборния турнир, само една наказателна точка от време, лишава българския отбор от класация в призовите места. В него участват още Ивана Ангелова на 14 години, Ася Петрова на 13 и най-малката участничка на турнира – Елиза Чолакова. Само дни преди заминаването за Холандия, Ая и Ивана приключиха и с ангажимента си по кандидатстване за гимназия. Треньорът на Ая Митева е Стоица Аргилашки и подготовката й протича на конната база в Ихтиман. Теодор Шейтанов, ген. секретар на Българската федерация по конен спорт коментира: „Това не беше детско състезание, а истинско гранпри изпитание. Контролното време беше късо, което допълнително затрудни състезателите, а препятствията бяха подредени така, че да ги затруднят, а не да им дават лесни решения.

Децата ни се представиха изключително добре. От гледна точка на федерацията, се преборихме за провеждането на Купа на нациите у нас и на турнира в Божурище през юни, именно нашите деца заслужиха отборната купа. Това беше и най-сериозната им подготовка в състезателна среда за предстоящото европейско първенство. Отделно са усилията на треньори, родители, ветеринари, всеки от които дава своя дял в подобен успех. Наясно сме и с психологическото натоварване над Ая и Ивана, които трябваше да кандидатстват за гимназия само дни преди турнира.

Оттук насетне, след като е ясно, че България може да бъде в призовите места в Европа, очаквам още по-голям плам и отдаденост в подготовката на състезателите ни. Конният спорт е уникален, защото е единственият в света, в който участва екип от човек и животно и в който няма деление по пол, а само по умения. Медалът на Ая е заявка за сериозно участие на нашите ездачи в големите турнири. Тази емоция не може да се опише!“

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.