Армения ще възстанови супер телескоп от времето на СССР (Видео)

https://mreja.bg/komentar/armeniya-shte-vazstanovi-super-teleskop-ot-vremeto-na-sssr-video/78582 Mreja.bg
Армения ще възстанови супер телескоп от времето на СССР (Видео)


В Армения ще възстановят единствения радиооптичен телескоп в света, способен да гледа небето в два диапазона едновременно, пише russian.rt.com.

Такъв е бил създаден преди повече от 30 години по уникалния проект на съветския учен Парис Херуни. Той е един от водещите астрономи в Съветския съюз.

През 2000 година изследователската база трябваше да бъде замразена поради липса на средства.

В момента е взето решение да бъде възстановен комплексът. С негова помощ ще могат да се правят нови фундаментални открития.

Парис Херун предлага комбинирането на радио и оптичен телескоп в едно. Благодарение на това резултатите са по-прецизни, а източникът на сигнала е по-лесно откриваем.

Огромният телескоп е заобиколен от изоставени сгради, използвани за обработка на получените от Космоса сигнали. Обсерваторията е изградена в труднодостъпна местност. 

Дрон засне огромия изоставен съветски телескоп, построен на 1700 метра надморска височина в планините на Армения. Масивният радиотелескоп "Херуни" се намира до градчето Оргов, сгушено в южните планински части на страната. Построен между 1981 и 1985 г., той се превръща в един от най-мощните и способни обсерватории на 80-те години на миналия век.

Земетресение нанася щети на телескопа през 1987 година, но те са отстранени. Краят на обсерваторията е свързан с разпада на Съветския съюз, допълва dir.bg.

Днес радиотелескопът "Херуни" е собственост на Националният институт по метеорология на Армения. Агенцията търси инвеститор, който да го възстанови.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.