Археолози откриха древен град на филистимците в Израел

https://mreja.bg/komentar/arheolozi-otkriha-dreven-grad-na-filistimcite-v-izrael/78587 Mreja.bg
Археолози откриха древен град на филистимците в Израел


Израелски археолози оповестиха, че открили местонахождението на древен град на филистимците, за който според Библията цар Давид споменава, докато е преследван от цар Саул, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Град Зиклаг бил под управлението на царя на филистимците, който царувал в съседния град Гат, след като древни "морски народи" започнали да пристигат в района през 12-и век пр. Христа, поясниха специалисти от Еврейския университет в Ерусалим и университета Маккуори в Сидни, Австралия.

Според Библията цар Давид царувал в Зиклаг, преди да се възкачи на престола в Хеброн след смъртта на Саул.

Местонахождението на Зиклаг е предмет на научни спорове. Досега не бе открита достатъчно убедителна следа за присъствие на филистимци или евреи, която да позволи да се идентифицира градът, за който се споменава в Библията, отбелязаха израелските археолози.

Те увериха, че под едни следи, датиращи от управлението на цар Давид, открили други, които датират от епохата на филистимците. Находката ги навела на мисълта, че става въпрос за Зиклаг.

Обектът Хирбет ал Раи се намира близо до Кирият Гат в централната част на Израел. Археолозите попаднали на характерни за цивилизацията на филистимците предмети, както и на глинени съдове, които датират от епохата на цар Давид.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.