"Амнести интернешънъл": Египет произволно праща дисиденти в затвора

https://mreja.bg/komentar/amnesti-interneshanal-egipet-proizvolno-prashta-disidenti-v-zatvora/78694 Mreja.bg
"Амнести интернешънъл": Египет произволно праща дисиденти в затвора


Международната организация "Амнести интернешънъл" обвини вчера Египет, че задържа дисиденти за произволни срокове в затвора и че ги задържа произволно въпреки съдебни решения за тяхното освобождаване, предаде Франс прес.

В свое комюнике "Амнести интернешънъл" обвинява египетските власти, че не се съобразяват със съдебни решения за освобождаването на затворниците, "като ги вкарват в затвора във връзка с нови дела, базирани върху изфабрикувани обвинения, с цел да ги държат зад решетките за неопределен срок", информира БТА.

Всички тези хора са вкарани в затвора в съответствие със съдебни решения, заяви египетски източник от сферата на сигурността, като добави, че временното задържане е оправдано по съображения за съдебна необходимост.

"Амнести интернешънъл" уверява, че е установила пет случая на заобикаляне на закона с цел удължаване на срока на задържане.

Сред тях е случаят с дъщерята на базирания в Катар известен ислямски проповедник Юсеф ал Кардауи, Ола ал Кардауи, която е в затвора от 2017 г. по обвинение, че членува в терористична организация.

Друг пример е с египетския журналист на катарската телевизия Ал Джазира Махмуд Хусейн, арестуван в Кайро в края на декември 2016 г. и обвинен в подбуждане към подривна дейност спрямо държавата и разпространение на фалшиви новини. През май, една седмица след съдебно решение да бъде освободен, властите наредили Махмуд да остане в затвора, разкри пред Франс прес източник от сферата на сигурността.

Египет е сред арабските страни, които прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинен, че подкрепя организацията "Мюсюлмански братя", която Кайро смята за терористична организация.

Режимът на президента Абдел Фатах ас Сиси, който е на власт в Египет след свалянето през 2013 г. на "Мюсюлманските братя", често е обвиняван от неправителствените организации, че е безпощаден към опозицията, била тя ислямистка или светска.

Обвинението, че членуваш в терористична организация е насочено срещу привърженици на ислямизма, но също така и срещу правозащитници, отбелязва Франс прес.

Кайро систематично отхвърля тези обвинения и уверява, че цели борба срещу тероризма и рисковете за стабилността на Египет.

Международната организация "Амнести интернешънъл" призова днес в свой доклад Южна Корея да декриминализира еднополовите връзки сред мъжете в армията, предаде Ройтерс.

Според неправителствената организация действащите южнокорейски закони поощряват насилието, дискриминацията и стигматизацията на военнослужещите гейове.

Според правозащитната организация военният кодекс на Република Корея не съответства на поетите от нея по силата на международни споразумения задължения.

"Амнести интернешънъл" твърди, че институционализирайки дискриминацията, законите, които криминализират секса между мъже засилват систематичните предразсъдъци срещу гейовете, бисексуалните и транссексуалните, както във войската, така също и на улицата и у дома.

Южнокорейското министерство на отбраната не реагира веднага на молбата на Ройтерс за коментар по темата, но в миналото Сеул е защитавал военния кодекс като необходим за поддържането на дисциплина във войската.

Докладът на "Амнести интернешънъл" бе оповестен на фона на започналия в Южна Корея по-широк дебат за бъдещето на наборната военна служба. Наскоро южнокорейски съдилища постановиха решения, които правят възможно намаляването на срока на военната служба. Полемиката извежда на преден план и противоречията в южнокорейското общество по време на изменящите се социални норми. "Амнести интернешънъл" призова Сеул да отмени текстовете във военния наказателен закон, които забраняват секса между мъже във войската, като изтъква, че по този начин ще се сложи край на посегателството върху личния живот на войниците, за които се подозира, че практикуват секс между мъже.

"Декриминализирането няма да реши целия проблем, но ще бъде изключително важна стъпка към уважаването, защитата и осъществяването на човешките права на хората от ЛГБТ общността", се казва в доклада на организацията.

Хомосексуализмът не е престъпление в Южна Корея, когато е между цивилни, но еднополовите двойки нямат право да сключват брак или да осиновяват деца, отбелязва Ройтерс.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.