Алармиране към АДФИ, АОП и посолството на Австрия за схема за 67 млн. с охраната на EVN (НАРУШЕНИЯТА)

https://mreja.bg/komentar/alarmirane-kam-adfi-aop-i-posolstvoto-na-avstriya-za-shema-za-67-mln-s-ohranata-na-evn-narusheniyata-2/133667 Mreja.bg
Алармиране към АДФИ, АОП и посолството на Австрия за схема за 67 млн. с охраната на EVN (НАРУШЕНИЯТА)

Вече бе осветлена безобразната схема за 67 млн. лева с охраната на енергийни и инфраструктурни обекти на австрийския консорциум EVN. Както първи писахме, сигурността на енергийните доставки дружеството вече над 15 години е оставило в ръцете на частната фирма „Кремък” ЕООД, регистрирана в Стара Загора, без да се спазва буквата на закона.

Време е държавата да се погрижи за своите интереси, защитавайки правата на гражданите, като разнищи детайлно далаверата, която пряко касае дори националната ни сигурност, защото прекъсването на електроподаването в болница, например, пряко засяга живота на хиляди българи, тъй като EVN оперира в 9 области и на 42 000 кв. км от територията на България.

Затова бе входиран писмен сигнал с приложени множество документи до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Агенцията за обществени поръчки (АОП) и посланика на Република Австрия Нейно Превъзходителство г-жа Андреа Икич-Бьом, в който описваме всички нарушения на закона по конкретния казус.

В предишните си публикации по скандала разкрихме, че в портала на АОП на 30 април 2024-а бе публикувана обява за договаряне без предварителна обява и сключване на договор с директно възлагане за охрана на имуществото и съоръженията на EVN България.

Правното основание е чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т…., б…. от ЗОП. Предмета на поръчката е „Надграждане на текущите охранителни дейности на енергийни и инфраструктури и обекти, разположени на лицензионната територия на Електроразпределение Юг ЕАД и лицензионната територия на ЕВН България и Топлофикация ЕАД с цел прилагане на нова концепция, позволяваща управление и контрол върху цялостната охранителна дейност посредством придобиване на собственост върху оборудването, чрез което се извършва дейността и наблюдение на дейностите на изпълнителя чрез достъп до съответните данни$.

От публикуваните документи става ясно, че изложените аргументи са изцяло симулативни и се използват с цел поръчката да бъде възложена на конкретен изпълнител, а именно „Кремък” ЕООД, която фирма охранява EVN в продължение на повече от 15 г.

Доколкото е възможно да се провери, става ясно, че всички възлагания до момента са ставали по един и същ непрозрачен начин, без конкуренция и на цени определяни по неясен начин. Истинската причина за публикуването е изтичането на срока на договора между EVN и „Кремък” ЕООД, а не промяната на концепцията за охрана.

ПРОБЛЕМИТЕ

  1. Дали австрийските собственици и българските управители на дружеството са наясно, че всеки възложител е длъжен при наближаване края на срока на договора да подготви документация за обществена поръчка за избор на изпълнител?

Конкретната обществена поръчка трябва да е открита съобразно това, че стойността ѝ е 66 559 928.70 лв. без ДДС за 3 г. Няма юридически аргумент, който да оправдава този извънреден начин на възлагане, чрез който се изключва конкуренцията и се облагодетелства само един конкретен изпълнител.

Възложителят е проявил безотговорност, като не е подготвил навреме открита и прозрачна обществена поръчка и това ще доведе до загуба на всеки един потребител на услугата на EVN, защото сумата от 66 559 928.70 лв. без ДДС ще бъде платена от гражданите на България.

  • Невярно е заключението, че поръчката не може да бъде разделена на отделни позиции. От приложените документи е видно, че освен техническата охрана с алармена техника, има физическа охрана с 160 охранители.

 За частта на физическата охрана не може да се твърди, че важат аргументите за авторско право на интелектуална собственост, както и техническа обвързаност с оборудване, което е собственост на „Кремък” ЕООД. Категорично нарушение на закона е това, че физическата охрана не е изведена като отделна позиция и да бъде възложена по общия ред на конкурентен принцип.

  • Зад твърдението за промяна на концепцията за охрана чрез създаване на условия за контрол на процесите от страна на EVN и придобиване собствеността на техниката, стои фактът, че за повече от 15 г. в които EVN е платила стотици милиони на „Кремък” ЕООД, австрийската компания не е придобила собствеността на охранителната техника и по този начин е станала зависима от една частна компания и от нейните решения.

Имайки предвид стратегическото значение на услугата, която предлага EVN, това е недопустимо. Недопустимо е и тази безотговорна политика да се поправя с нови закононарушения. Не е законно да възложиш изграждането на техническата система за охрана на същата фирма, която вече е изградила такава и вместо да я продаде на EVN, на нея ще ѝ бъде заплатено не само стойността на техниката, но и монтажните действия, които вече на практика са извършени.

КАКВО ИЗИСКВА ЗАКОНЪТ?

  1. Да се обяви публична обществена поръчка с три позиции:

– Изграждане на техническа система за охрана

– Избор на изпълнител за обектите с физическа охрана

– Избор на изпълнител за охраната с технически средства, мониторинг и реагиране

2. Да се обяви втора обществена поръчка на основание Чл. 138, ал. 1 във вр. с чл. 79, ал. 1, т…., б…. от ЗОП като бъде директно поканено „Кремък” ЕООД да продължи охраната, но само в частта на техническата охрана, където е собственик на техническите средства и софтуера до приключване на изграждането на техническите системи за сигурност по 2 позиция от първата обществена поръчка.

В името на законността е необходимо да бъдат проверени всички факти и обстоятелства по този случаи и при установяване на нарушения или престъпления, да бъдат сезирани компетентните органи.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.