Акупунктурата може да се използва като допълнителна терапия при пациентите с хронична стабилна стенокардия

https://mreja.bg/komentar/akupunkturata-mozhe-da-se-izpolzva-kato-dopalnitelna-terapiya-pri-pacientite-s-hronichna-stabilna-stenokardiya/80304 Mreja.bg
Акупунктурата може да се използва като допълнителна терапия при пациентите с хронична стабилна стенокардия


Китайски учени откриха в рандомизирано контролно изпитване, че използвана като допълнително лечение акупунктурата може да намали честотата на болката в гърдите при пациентите с хронична стабилна стенокардия.

Учените от болницата към университета по традиционна китайска медицина на Чънду и няколко здравни центъра по традиционна китайска медицина провели 20-седмично рандомизирано клинично изпитване, в което включили 404-ма пациенти с хронична стабилна стенокардия, които били разделени в 4 групи на случаен принцип. На първата група била прилагана акупунктура по засегнатите от заболяването меридиани, при втората група иглите се поставяли в акупунктурни точки по меридиани, които нямали връзка с болестта, на третата се прилагала „фалшива" акупунктура, а на четвъртата не били слагани игли, информира "Радио Китай".

Меридианите според теорията на традиционна китайска медицина са невидими енергийни канали, по които преминава жизнената енергия. Всичко, което нарушава свободния ѝ поток, причинява заболявания. Поставяйки фини игли в определени точки по меридианите се освобождават блокажите по пътя на енергията.

По време на изследването на всички пациенти било прилагано антиангинално лечение според установените международни стандарти. При първите три групи като допълнение към него се използвала и различен вид акупунктура по четири пъти на седмица, т.е. общо 12 сеанса.

Според резултатите от изпитването, честотата на гръдните болки намаляла значително при пациентите, на които били слагани игли по засегнатите от болестта меридиани. Те показали и по-добри резултати при 6-минутния тест с ходене и други показатели. Според учените на акупунктурата може да се гледа като на една от възможните допълващи терапии за облекчаване на стенокардията.

Резултатите от тяхното проучване бяха публикувани в сп.„JAMA Internal Medicine".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.