36% по-малко дни с мръсен въздух в София

https://mreja.bg/komentar/36-po-malko-dni-s-mrasen-vazduh-v-sofiya/79231 Mreja.bg
36% по-малко дни с мръсен въздух в София


Намаление с 36% на дните със замърсяване на въздуха за първите 6 месеца на тази година в София спрямо същия период на 2018 г. отчита Изпълнителната агенция по околна среда. Спрямо 2017 г. пък намалението е 2,5 пъти, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. През юни е отчетено замърсяване през 1 ден само от 1 станция.

“Усилията ни за намаляване на нивата на фините прахови частици дават резултати, но още сме далеч от желаните. Данните доказват, че най-голям източник на замърсяване е битовото отопление. Затова предприемаме още една мярка - до края на 2023 г. ще поставим 2000 филтъра на комините на сгради, които остават извън проектите, финансирани от еврофондовете. По други 2 проекта ще подменим старите печки на 20 000 домакинства”, каза Фандъкова. Тя се надява от следващия отоплителен сезон да влязат в сила новите стандарти за въглищата и дървата за отопление с по-ниски нива на сяра и пепел. Те бяха изработени по нейно настояване, а екоминистерството ги е качило за обществено обсъждане.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.