22 етажа, 34 дка: Нов небостъргач никне на пъпа на София

https://mreja.bg/komentar/22-etazha-34-dka-nov-nebostargach-nikne-na-papa-na-sofiya-4/131911 Mreja.bg
22 етажа, 34 дка: Нов небостъргач никне на пъпа на София

Главният архитект на София Здравко Здравков е разрешил проектирането на поредна много висока сграда, съобщи сайтът CityBuild. В този случай тя ще се появи в широкия център на столицата- на самото кръстовище на бул. „Тодор Александров“ и ул. „Опълченска“ в район „Възраждане“, непосредствено до един от входовете на метростанция „Опълченска“.

Според кадастъра теренът на бъдещото строителство е близо 2,2 дка и е частен, а предназначението му е „за административна сграда, комплекс“. Съгласно Общия устройствен план на София зоната, в която са намира той, е Зона на новия делови център (Ц1). В нея разрешенната максимална плътност на застрояването е 85 на сто, максималният коефициент на интензивност е 12, а задължителното озеленяване е 15 на сто

На 26 ноември м.г. Здравков одобрява промени в подробния план на мястото и преотрежда парцела за „смесено предназначение, търговски площи и подземни гаражи“. Само месец по-късно той издава виза за проектиране на смесена сграда с 5 подземни нива за гаражи. Визата е издадена на 28 декември м.г., между почивните дни за Коледа и Нова година. 

Бъдещата сграда вече разполага и със сайт, чрез който имотите в нея се продават. От сайта става ясно, че тя ще е висока близо 70 метра, като ще има 22 етажа. Разгънатата й застроена площ ще е близо 34 дка, от които 11,1 дка ще са апартаменти, а 8,2 дка ще са за офиси. Отделно в сградата ще има магазини и ресторант. Предвидените паркоместа са 183 бр.

Въпреки че в София отвсякъде валят призиви Столична община да спре презастрояването, това е поредната виза за проектиране или разрешение за строеж на висока сграда, които главният архитект издава само през последните месеци.

В края на 2023-а Здравков разреши изграждането на цял нов комплекс в терена на бившия ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“. Там предстои да се построят 7 кули с височина по 75 метра.

Изменението на плана и издаването на визи за проектиране на комплекса минаха също толкова светкавично през м.г., като самите дати на движение и издаване на документите са впечатляващи. Заповедта, с която Здравков одобрява изменението на плана за регулация и застрояване на имотите, е издадена на 7 ноември 2023 г., а визите за проектиране са одобрени на 12 декември 2023 г.

Само на километър от този терен Здравков издаде виза за проектиране на други две сгради с височина 50 метра в терен, който се намира до разклона към летището. В момента мястото се използва за паркинг на построени преди много години бизнес сграда и хотел.

Голямо недоволство вече предизвика и проектът за висок билдинг в изключително интензивно застрояващата се южна част на София около Зоопарка. За целта главният архитект издаде градоустройствена заповед, с която позволи изменение на показателите за застрояване на няколко терена и обединяването им в един с големина над 3,7 дка.

Със заповедта се променят устройствените показатели и от разрешено застрояване в малките терени до 10 м. в новият УПИ вече се допуска строеж на 60-метрово здание (около 20 етажа) и на още едно до 30 метра. След окончателното одобрение новото строителство ще се реализира на кръстовището на бул. „Филип Кутев“ и „Симеоновско шосе“.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.