200 лева струва най-малко подготовката за първи клас

https://mreja.bg/komentar/200-leva-struva-nay-malko-podgotovkata-za-parvi-klas/79991 Mreja.bg
200 лева струва най-малко подготовката за първи клас


Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша излиза между 40 и 60 лева. В тази цена обаче не влиза несесер и раница. За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева.

Това изчисли Ирина Бояджиева, която работи в книжарница, съобщи БГНЕС.

"Тази година кампанията за подготовката на децата за училище стартира на 15 август, тъй като много от родителите искат да свършат тази работа преди голямата лудница през септември. Независимо дали ще купите днес всичко необходимо за първия учебен ден, или през септември - цените са еднакви", каза Бояджиева.

"Несесерът за първи клас трябва да е снабден с ластици. Тетрадките с тесни и широки редове, както и с квадратчетата, струват между 0,39 лева и 0,80 лева. За първи клас тетрадките трябва да са с максимум 24 листа. Химикалките струват между 1 и 3 лева. Цветните моливи варират между 5-6 лева за 12 цвята, а с 24 стигат до 10 лева. Водните бои струват около 5-6 лева", поясни Ирина Бояджиева.

Тя посъветва родителите да отделят още около 50 лева за закупуване на помагала.

При по-големите ученици подготовката ще излезе по-малко, тъй като броят на тетрадките намалява. Няма задължително изискване какъв да бъде несесерът и цената му е между 12 и 20 лева.

"Разходът за закупуване на ученическите пособия пада с около 20 лева и със закупуването на нова раница подготовката им за новата учебна година ще излезе около 100-120 лева", изчисли Бояджиева.

Купуването на раницата също не е лесна задача, въпреки че пазарът изобилства от различни видове. За първолаците тя трябва да е много стабилна. Препоръчително е да бъде с дебело дъно, да няма ципове, а да е със закопчалка, тъй като циповете лесно се късат. По-вероятно е, ако се купи раница за 20 лева, тя да се съсипе за един месец, поясни още Ирина Бояджиева.

От четвърти клас нагоре раниците поевтиняват и хубава чанта може да бъде купена на цена между 60 и 70 лева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.