Мрежа

Колко са кредитните милионери у нас? Увеличили са се с над 25% за месец?

БНБ извади статистиката за тях, като те вече са 135

Man holding Money in hand at Black Background, Man receive a lot Money from Trading, Business Success Concept.
0 2 141

Според официалната статистика на БНБ броят на кредитните милионери се е повишил с 25% от края на септември, като официално това в числа е 135 в момента от 108 тогава.

Това са физическите и юридическите лица, които официално имат кредит към банка в размер над 1 милион лева. Общата стойност на кредитите е в размер на близо 230 милиона лева, което от своя страна е с почти 17% повече от изминалата година.

Експерти споделят, че вероятно това сериозно увеличение и на броя на милионерите и на общия брой задължения в момента се дължи на инфлационните процеси. Бизнесите работят с по-големи обороти, минават повече парични средства през тях, а също така и се нуждаят от повече свежи пари от банките, за да оперират на пазарите.

В същото време този показател за Домакинства и Организации без търговска цел е намалял с годишна база от 2.9%, което също някои експерти смятат, че се дължи на инфлацията, от която в голяма част са потърпевши крайните потребители.

Нарастване обаче се наблюдава на сумата на депозитите в банките, като ръстът е 7.3% и общият брой парични средства достига до 67 640 милиарда лева.

Източник: lupa.bg

Man holding Money in hand at Black Background, Man receive a lot Money from Trading, Business Success Concept.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 95 − = 92