Мрежа

Китай и ЕС може да сключат инвестиционен договор до края на годината

0 322

Китай и Европейският съюз (ЕС) са на път за постигнат разбирателство по договора за взаимни инвестиции още през тази година и да го подпишат през следващата, предвид увеличаващия се натиск и протекционистки мерки срещу двете страни от Вашингтон, смятат експерти. „Благодарение на общите усилия, преговорите текат добре и можем да говорим за позитивен напредък“, заяви на брифинг в сряда говорителят на Министерството на търговията Гао Фън, ден след поредния 23-ти кръг преговори, който се проведе в Пекин, съобщават от Радио „Китай“.

На двустранен форум през април китайските и европейски лидери заявиха, че ще работят за „решителен“ прогрес в преговорите до края на годината и финализиране на документа през 2020 г. Сегашното активизиране на преговорния процес, след забавянето му миналата година, се дължи – по думите на Гао Фън – на нуждата да бъде сключен договор час по-скоро, заради засилващия се натиск от САЩ върху двете страни и забавянето на икономиките им.

„Съединените щати помогнаха за активизирането на преговорите между Китай и ЕС по договора за инвестиции. Това е в интерес и на двете страни“, смята Сун Юнфу, бивш директор на отдела за Европа в Министерството на търговията. По думите му, той ще осигури достъп до пазара и защита за европейските инвестиции в Китай, и може да доведе до нова вълна от китайски капитали в икономиката на Стария континент.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 31 = 38