Златко Живков: Монтана посреща зимния си празник с амбициозна програма 2020

https://mreja.bg/jalto/zlatko-zhivkov-montana-posreshta-zimniya-si-praznik-s-ambiciozna-programa-2020/73666 Mreja.bg
Златко Живков: Монтана посреща зимния си
празник с амбициозна програма 2020


Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя, казва кметът на града

Изпълняваме програма “Топъл обяд” за около 540 възрастни и хора в неравностойно положение, основно в селата

По предварителна информация бюджетът ще има ръст между 10 и 17% за заплати, зимно почистване, образование, здравеопазване, социални дейности

- Г-н Живков, как Монтана посреща 128-годишнината от обявяването си за град?

- Монтана е обявена за град още през 161 година, по време на Римската империя.

2 декември е паметна

дата за нас, защото

тогава за втори път

селището получава

градски статут

Днес се навършват 128 години от обнародването на царския указ през 1891 г., с който общината от селска е преобразувана в градска с името Фердинанд. Всяка година на тази дата организираме разнообразна програма, още повече че денят съвпада и с началото на коледните и новогодишните празници, толкова светли за всички християни.

Денят е наситен с много прояви. Радвам се да споделя, че точно на тази знакова за града ни дата ще подпишем договор за сътрудничество с кмета на италианския град Алпиняно Андреа Олива. Това е документ, които ще разшири международните ни контакти и ще допринесе за европейското ни развитие.

На 2 декември вече традиционно организираме срещи с български учени. В експозиционната зала на Регионалния исторически музей е форумът “Срещи с българската наука в Монтана” - благодарение на съвместните усилия на Българската академия на науките, Регионалния академичен център, Регионалния исторически музей и, разбира се, община Монтана.

Основните лектори са чл.-кор. проф. дин Александър Костов и доц. Калин Стоев от Института за балканистика с Център по тракология при БАН, както и Борислав Павлов от издателска къща “Тендрил”.

Представя се биография на император Максимин Тракиеца и по какъв начин Монтана е свързана с началото на военната му кариера.

Кулминацията на празника е в 17,30 ч, когато тържествено ще бъдат запалени светлините на коледната елха на централния площад “Жеравица”.

Другото, което задължително правим на 2 декември от 2000 г. насам, е

да отличим фирми,

допринесли за

икономическото

развитие

на града. Тази година с почетна значка на Монтана ще бъдат наградени собствениците на местните търговски вериги “Богат, беден” и “Жизел”, които се развиват успешно през последните години, разширяват пазара и създават нови работни места.

- През този последен и много празничен месец от годината какво още предстои да бъде свършено в общината?

- Изключително е сериозна работната програма на общината в края на годината. Приключваме големи основни ремонти на 7 улици в града и два четвъртокласни пътя. Те се финансират от няколко източника - от националния бюджет, от дарения и от общината.

По програма “Красива България”

тази година

започнахме работа

в детски ясли №2

Срокът на проекта е до края на 2020 г. Продължаваме проектите по трансгранично сътрудничество с общините Муцацей, Румъния, и с Медиана, Сърбия. Те са в сферата на комуналните дейности и културния туризъм.

По Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” имаме два проекта, които текат в момента - “Патронажна грижа” и “Ранно детско включване”. По Оперативна програма “Храни и друго материално стимулиране” изпълняваме “Топъл обяд” за около 540 възрастни и други хора в неравностойно положение, основно в селата.

В детска градина №4 изграждаме рампа за хора с увреждания и купуваме специализирано оборудване.

Преди 7 г. подписахме споразумение за усвояване на 19 млн. лева по Оперативна програма “Региони в растеж” за проекти от Интегрирания план за развитие на Монтана. От тях са останали неусвоени още 4,5 млн. лева. Затова до края на декември трябва да подадем проектите си за социална и културна инфраструктура.

Става дума за ново строителство на социални жилища в кв. “Младост” и основните ремонти на сградите на читалището и на младежкия дом.

Отчетът на бюджета най-вероятно ще надвиши 50 млн. Как ще завършим годината, ще разберем на 31 декември.

- Общинският съвет още на второто си заседание одобри кандидатстване с проекти пред няколко програми. Бихте ли уточнили какви са те?

- Ще кандидатстваме

пред Норвежката

програма за

изграждане на нов

младежки център

в парк “Огоста”. В него ще има тенискорт, басейн, боулинг зала и зала за обучения.

Другият ни много амбициозен проект е за регионален иновационен център в сферата на здравеопазването. За него заедно с партньорите ни от местна клиника и Медицинския университет в Плевен ще кандидатстваме пред програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Целта е да бъде осигурено модерно изследователско и изпитателно оборудване, специализиран софтуер за извършване на изследвания и анализи.

- Какво предстои още през следващата година и какъв ще бъде бюджетът на общината?

- Плановете са много амбициозни. Очакваме подкрепа от държавата за два важни проекта - нова многофункционална спортна зала и основен ремонт на площад “Жеравица”.

По програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия кандидатстваме за изграждане на нов спортен комплекс в село Николово.

В момента се правят много предложения от кметовете и наместниците в селата за бюджет 2020. Както знаете, ние

имаме отговорно

отношение към

развитието на

нашите села

и създаване на по-добра среда за живот и изяви на тези малки общности, така че ще продължим да инвестираме там.

Въпреки че вече почти са ясни параметрите на бюджета през следващата година, не мога да се ангажирам с конкретни числа преди окончателното приемане на националния бюджет. По предварителна информация ще има ръст между 10 и 17% в различните му функции - за заплати, за зимно почистване, за образование, за здравеопазване, за социални дейности, за отбрана и сигурност, за капиталови разходи и др.

- Какво бихте пожелали на жителите на Монтана?

- Пожелавам им през този празничен месец да имат много добро настроение, благородни намерения, светлина в душите, да са здрави и трудолюбиви.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.