Здравна информация за предпазване от ухапвания на комари и кърлежи

https://mreja.bg/jalto/zdravna-informaciya-za-predpazvane-ot-uhapvaniya-na-komari-i-karlezhi/57028 Mreja.bg
Здравна информация за предпазване от ухапвания на комари и кърлежи


Уважаеми граждани, информираме Ви, че преди започването на активния сезон на размножаване и разпространение на комарите здравните власти (Министерство на здравеопазването и РЗИ-Враца), съвместно с местната власт започнаха предприемането на мерки за снижаване числеността на популациите на комари до такава безопасна за здравето на хората. Изпълнението на дезинсекционните обработки започна своевременно веднага щом позволиха атмосферните условия.

През настоящата година поради високата влажност и високите средни температури има изключително добри условия за размножаването на комарите, кърлежите и др. паразити. Числеността на популациите на комарите е по-висока от обичайното, въпреки приложените адекватни мерки.Необичайно високата численост изисква съвместни усилия за разрешаване на проблема.

За това прилагаме и част от мерките, които могат да се изпълнят във всяко домакинство с цел предотвратяване размножаването и паразитирането на комарите и кърлежите:

- Почистване на домакинството, двора и съседните части от изоставени вещи, способни да задържат количества вода като: автомобилни гуми, найлонови пликове и опаковки, кофи, домакински съдове и др.

- Пресушаване на малки канали и локви, покриване на басейни.

- Използване на лични предпазни средства като: репеленти, лосиони, спрейове, гривни и др., предпазващи от ухапвания.

- Носенето на дрехи, покриващи по-голяма част от тялото и крайниците в сутрешните и вечерните часове.

- Внимателен преглед за впили се паразити в тялото след посещаване на места с тревни площи и контакти с животни.

- Използване на светлинни, химични и физични капани против насекоми.

- Замрежаване на прозорци и врати.

- Окосяване на тревни площи.

- При необходимост извършване на опръскване от професионална и регистрирана в МЗ фирма.

Към момента за 2019г. на територията на Врачанска област няма регистрирано заразно заболяване, в предаването на което участват комарите.

Дирекция ,, Надзор на заразните болести“ - РЗИ-Враца

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.