Започна укрепване на свлачището в с. Игнатица

https://mreja.bg/jalto/zapochna-ukrepvane-na-svlachishteto-v-s-ignatica/56962 Mreja.bg
Започна укрепване на свлачището в с. Игнатица


Първа копка и официално започване на строителството на обект – „Укрепване на свлачище в с. Игнатица, община Мездра“ бе направено на 19 юли 2019г.Инвестиционният проект включва всички мероприятия, свързани с укрепване на ската с три укрепителни стени от два вида габиони, възстановяване на прилежащия пътен участък и съпътстващите укрепването мероприятия, както и изграждане на система за ранно оповестяване.

Строителните дейности се извършват в изпълнение на Проект: “Съвместни усилия срещу природните бедствия”, ROBG 416, който е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

На официално отриване на строителната площадка присъстваха кмета на Община Мездра инж. Генади Събков, търговския директор на фирмата изпълнител „Пи Ес Пи“ Асен Гьошев, техническият ръководител Христо Ставракев и техническият координатор на проекта Пламен Червенков.

„Обектът е изключително труден за изпълнение, защото 20 години не можем на намерим техническо решение за този важен и тежък проблем за с. Игнатица. Надявам се сега с усилията, които положихме за финансиране на проекта чрез Програмата Interreg V-A Румъния-България с този сериозен и отговорен изпълнител в лицето на фирмата да постигнем едно трайно решение за жителите на нашето село“, каза инж. Генади Събков, след като даде старт на дейностите.

Проектът се изпълнява съвместно от община Мездра (България), в качеството на водещ партньор и Жандармерийската служба в окръг Мехединци (Румъния), в качеството на партньор по проекта.

Една от основните цели на проекта е да се възстанови задържаща стена за защита от свлачище в община Мездра (село Игнатица), която също засяга главния път към селищната част на общинската пътна мрежа. Свлачището в Игнатица е регистрирано в края на 2006г. като периодично се активира. Съществуващата подпорна стена е напълно повредена и пътят е в много лошо състояние. Проектът включва изграждане на задържащи стени и свързаните с тях дейности с цел осигуряване на безопасен достъп на всички граждани до засегнатия район.

Предвидените средства за румънския партньор ще бъдат оползотворени за закупуване на високопроходими автомобили и модернизиране на техниката в жандармерията на окръг Мехединци.

Стойността на проекта е 918 399.38 Евро общ бюджет, от който 85% са от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие. Средствата за Община Мездра са в размер на 453 175.58 Евро. Строително-ремонтните работи за укрепване на свлачището възлизат на 638 015.03 лв.

Проектът включва и други съвместни дейности за преодоляване на кризи при природни бедствия. С цел по-добро сътрудничество на различните структури, отговорни за борбата с бедствията, ще бъдат създадени и въведени конкретни планове за действие в кризисни ситуации.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.