Заплашва ли чумата по свинете с екокатастрофа?

https://mreja.bg/jalto/zaplashva-li-chumata-po-svinete-s-ekokatastrofa/57603 Mreja.bg
Заплашва ли чумата по свинете с екокатастрофа?


За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента. Това заяви екоминистърът Нено Димов пред Нова телевизия на въпрос дали заради африканската чума по свинете предстои екокатастрофа.

"Големите обеми, които се загробват от диви прасета, в рамките на компетенцията ми с басейнови дирекции е да внимаваме изключително да се пази питейната вода и да няма високи подпочвени води", уточни Димов.

Той посочи, че вероятно изгарянето е по-добре, но с пренесянето може да се разпространи болестта, а и изгарянето не може да се извърши толкова бързо.

Министърът уточни, че ще се слагат капани за диви прасета в националните паркове, с цел да се намали популацията им.

Екоминистърът коментира и темата със замърсяването на въздуха, като наскоро стана ясно, че ЕС иска да съди България заради нарушения.

"Факт е, че за периода, който ни съдят е имало превишава на нормите", каза той и допълни, че тази година е заработила система за ранно предизвестие при замърсяване на въздуха и дори при възможност за вдигане над нормите. Той акцентира, че най-трудно в борбата с мръсния въздух е манталитета на хората и затова се правят много образователни кампании.

Министърът посочи, че ще отнеме години, за да сменим дизеловите автомобили с електроколи. И подчерта, че 500 млн. ще бъдат инвестирани в електрификация на транспорта в общините за 2 години. Това успоредно щяло да развие и сервизите за ремонти на мрежата.

"На последния съвет на министрите в ЕС, предложих и бях подкрепен от 6 държави, да бъде направен европейски фонд, който да стимулира електрификацията особено в Централна и Източна Европа - да се изградят зелени коридори", уточни Нено Димов.

Министърът коментира и проблемът с дивото къмпингуване. Той уточни, че един от казусите е, че хората, които са привърженици на спането на открито, не могат да плащат извозването на отпадъците и общините са принудени да отделят големи суми за това. Димов посочи, че до 6 месеца трябва да бъде разписана наредба за къмпингуването и в нея трябва да бъде разписан и този казус.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.