Вучич: С новия инвестиционен план изцяло променяме лицето на Сърбия

https://mreja.bg/jalto/vuchich-s-noviya-investicionen-plan-izcyalo-promenyame-liceto-na-sarbiya/57888 Mreja.bg
Вучич: С новия инвестиционен план
изцяло променяме лицето на Сърбия


Президентът на Сърбия Александър Вучич представи структурата на инвестиционния план за идния период, за който каза, че ще бъдат отделени 10, а може би дори 12 милиарда евро, които ще бъдат инвестирани в общинската, транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура, както и за стимулиране на раждаемостта, изграждане на апартаменти за млади хора, за туризъм, съобщава вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

"Решхме напълно да променим лицето на Сърбия благодарение на реформата на публичните финанси и всички мерки от 2014 г.", каза Вучич на пресконференция вчера.

Той подчерта, че от ключово значение е изграждането на канализационна мрежа с пречиствателни станции за отпадните води в цяла Сърбия.

"За цялата канализационна мрежа и водопровод, без Белград, ще отделим три милиарда евро. Това означава, че всяко село и град в Сърбия до четири-пет години ще имат канализация и чиста питейна вода", каза Вучич и добави: "Това е напълно ново лице на Сърбия, нова Сърбия".

Днес се вижда, че Белград, Нови Сад, Ниш са обекти на голямо строителство, така трябва да бъде и с останалите градове и селища в Сърбия, добави президентът.

"Строим повече пътища и жп линии отколкото когато и да било по времето на Тито. Имаме пари, растежът е все по-голям и смятаме, че лесно ще отделим 10, а може би и 12 милиарда евро", каза Вучич.

Вестник "Данас" на свой ред се спира на провалените инвестиции и посочва за пример летище "Морава" в Кралево, което няма нито самолети, нито пътници.

Вестникът припомня, че с политическа воля военното летище Ладжевци е конвертирано в гражданско-военно летище "Морава", за което са похарчени 20, а по някои оценки 30 милиона евро.

Реконструкцията е извършена непрофесионално и летището, тържествено и шумно открито на 28 юни, веднага след това тихо фактически бе затворено. Оттогава медиите отвреме-навреме споменават дати, на които първият самолет може да кацне на "Морава". Така например обществената телевизия преди дни съобщи, че работещите на летището биха били доволни, ако напролет има редовни линии.

Директорът Драган Бугаринович повтаря вече изтърканото изречение, че са "водили разговори с определени компании, те наистина проявяват сериозен интерес, но естествено не можем да кажем нищо повече, защото тъкмо сега сме във фазата на тяхната преценка на ситуацията и на възможностите им".

Дори за момента да има заинтересувани авиокомпании да открият линии за Кралево, това не е възможно, защото "Морава" не е докрай приспособена да бъде гражданско търговско летище, отбелязва "Данас"

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.