Влюбена двойка в главните роли в „Царицата на чардаша”

https://mreja.bg/jalto/vlyubena-dvoyka-v-glavnite-roli-v-caricata-na-chardasha/64734 Mreja.bg
Влюбена двойка в главните роли в „Царицата на чардаша”


Влюбена двойка е в главните роли в „Царицата на чардаша”, съобщиха от Русенската Опера. В събота - 14 септември в дунавския град ще се играе втората премиера на популярната оперета на Имре Калман, която е любима за русенци. Интересното е, че в главните роли на Силва и Едвин участва младата влюбена двойка Иван Пенчев и Глория Кънева.

Всички хора по света се вълнуват от любопитните подробности от живота на артистите. Този интерес към изпълнената с превратности и любовни обрати съдба на хората, посветили живота си на сцената, съпътства бляскавия успех на една от най-обичаните оперети на унгарския композитор Имре Калман (1882-1953) – „Царицата на чардаша“. Диригент на спектакъла е Владимир Бошнаков, режисьор - Георги Симеонов. Сценографията е на Валентин Токаджиев, хореограф е Детелина Кремакова. Замисълът на оперетата, посветена на вариететната звезда Силва Вареску, възникнал у Калман в началото на 1914 г. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се е казвало „Здравей любов!“. Вдъхновен от сюжета на произведението, Калман се захваща за работа с необичаен ентусиазъм. Въпреки няколкото срива в съвместната работа на композитора и либретистите, оперетата е завършена.

Премиерата се състои на 17 ноември 1915 във Виена. Сценичната съдба на „Царицата на чардаша“ може без преувеличение да се нарече бляскава. Във Виена оперетата издържа 2000 представления, а в Берлин, където главната роля се изпълнявала от знаменитата Фрици Масари, спектакълът се играе ежедневно в продължение на две години. След Виена и Берлин, „Царицата на чардаша“ започва своето триумфално шествие по сцените на цялото земно кълбо, което продължава и до днес.

Първото изпълнение в България на „Царицата на чардаша“ се състои на 5 декември 1918 г. в новопостроения Свободен театър в София. Първото изпълнение в Русе се състои на 20 ноември 1958 г.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.