Вижте видеото, което обиди Тръмп на срещата на НАТО (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/vizhte-videoto-koeto-obidi-tramp-na-sreshtata-na-nato-obzor/74101 Mreja.bg
Вижте видеото, което обиди Тръмп на срещата на НАТО (Обзор)


Обиден от тайно видео, на което го обсъждат, Тръмп напусна срещата на НАТО

Срещата на върха на НАТО в Лондон, вместо да демонстрира единство, се оказа разтърсена от разпри и скандали. Американският президент Доналд Тръмп си тръгна в четвъртък обиден, като анулира предвидената си заключителна пресконференция и каза на репортерите: “Връщам се директно вкъщи. Мисля, че пресконференции не ви липсват”.

Причина за внезапното му решение стана изтекло в британската преса видео, на което френският президент Еманюел Макрон, канадският премиер Джъстин Трюдо, британският Борис Джонсън, холандският Марк Рюте и дъщерята на кралица Елизабет - принцеса Ана, си говорят весело на приема в Бъкингамския дворец и го подиграват. На кадрите, на които лидерите не подозират, че са записвани, Джонсън пита Макрон защо е закъснял за приема. Вместо французина Трюдо отговаря и казва, че Макрон е закъснял, защото е трябвало да участва в продължила неочаквано дълго непланирана пресконференция заедно с Тръмп. По повод 40-минутната непредвидена пресконференция на Тръмп Трюдо с усмивка казва: “О, да, да, той съобщи... (не се чува). Видяхте ли как ченетата на хората му увиснаха”. Както на предишната среща на върха, и този път Тръмп пренебрегна протокола и използва публичните прояви със съюзнически лидери, за да отговаря на въпроси на представители на международните медии.

В отговор Тръмп нарече Трюдо двуличник. “Намирам го за много приятен човек, но истината е, че му казах директно, че не плаща два процента за отбрана и виждам, че не е много радостен по този повод. Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада има пари", каза Тръмп. Трюдо пък обясни, че не е била коментирана пресконференцията на Тръмп, а мястото на следващата среща на Г-7 - резиденцията “Кемп Дейвид” в САЩ.

Попитан за видеото, Борис Джонсън отговори, че това е пълна глупост. “Не знам откъде дойде всичко това”, посочи британският премиер.

Въпреки всички сблъсъци лидерите на НАТО все пак направиха общо изявление, за да опитат да демонстрират съгласие. “За да имаме сигурност, трябва да мислим за общо бъдеще”, се казва в него. Лидерите посочват, че агресивните действия на Русия са заплаха, а нарастващото влияние на Китай се превръща в предизвикателство. Те настояват за решителни действия срещу тероризма. Но въпреки че премиерът Джонсън описа НАТО като “гигантски щит от солидарност”, непреодолими остават различията по турската операция в Сирия, по финансовия принос на държавите членки, както и по определението на Макрон, че алиансът е в мозъчна смърт.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.