Вижте пълния текст на становището на Венецианската комисия за независим прокурор

https://mreja.bg/jalto/vizhte-palniya-tekst-na-stanovishteto-na-venecianskata-komisiya-za-nezavisim-prokuror/74719 Mreja.bg
Вижте пълния текст на становището на Венецианската комисия за независим прокурор


 На сайта на Министерството на правосъдието публикуваха пълния текст на становището на Венецианската комисия от 9 декември 2019 г., с което правителството се съгласи - за законопроект за отчетността на главния прокурор и възможността да има независим субект, който да го разследва.

Можете да го видите ТУК.

На сайта може да се открият още обръщение на министъра на правосъдието Данаил Кирилов до Венецианската комисия, представено на 6 декември 2019 г. от Ана Паскалева, първи секретар в посолството на България в Италия и превода на български език на становището на Венецианската комисия от 9 декември 2019 г.

Преводът на български можете да видите ТУК.

На 7 декември Министерският съвет разгледа проект на Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Поводът бе одобрението на препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Предложението, което се прие, бе независимият прокурор да се избира от две трети от прокурорската колегия на ВСС с мандат от 7 години.

Той няма да разследва шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд. Препоръката на Венецианската комисия беше тази промяна да не се отнася за двамата председатели на върховните съдилища.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.