Виорика Дънчила няма да подкрепи Лаура Кьовеши за поста на главен прокурор

https://mreja.bg/jalto/viorika-danchila-nyama-da-podkrepi-laura-kyoveshi-za-posta-na-glaven-prokuror/57141 Mreja.bg
Виорика Дънчила няма да подкрепи Лаура Кьовеши за поста на главен прокурор


Румънският премиер Виорика Дънчила няма да подкрепи дори в последния момент кандидатурата на румънката Лаура Кодруца Кьовеши за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, съобщава информационният сайт Зиаре и отбелязва, че послания в подкрепа на Кьовеши са изпратили европейски институции и държави като Франция и България.

Като гост на телевизия Диджи 24, премиерът Дънчила изнесе цяла тирада с обвинения по адрес на бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), информира Зиаре.

"Г-жа Кьовеши си тръгна от НДБК, не защото тя искаше, а защото имаше доклад. Аз мисля, че щеше да бъде добре тя да реши проблемите си в страната, а след това да кандидатства за този пост", коментира Дънчила. "(...) ако някои от обвиненията по неин адрес се потвърдят? Какво ще правим ние като страна? Не мисля за нея, а за нашия имидж като държава. За мен е важно ние, като страна, да си върнем доверието", каза Дънчила, цитирана от БТА.

Румънската премиерка допълни, че не иска Кьовеши да има проблеми, но "ако има проблем, всички ще се оттеглят и няма да говорят за Кьовеши, а за Румъния" и "сметката ще я плати страната".

"Аз не казвам дали е виновна или не, но беше сменена от длъжност тъкмо поради аспекти от нейната дейност. Начинът, по който ръководеше, беше неправилен и затова тя бе сменена", каза още Виорика Дънчила.

Лаура Кодруца Кьовеши ръководеше НДБК от 2013 г. до 2018 г. Тя бе отстранена през лятото на миналата година под натиска на лявото правителство. Под нейно ръководство антикорупционната прокуратура разследва и успя да постигне осъдителни присъди за корупция за стотици лица на изборни длъжности.

Кьовеши спечели конкурс, организиран за поста главен прокурор на Европейската прокуратура и бе одобрена за тази длъжност от Европейския парламент. По време на румънското председателство на ЕС през първата половина на 2019 г., Съветът на ЕС предпочете френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Последваха преговори между двете институции, тъй като главният прокурор на Европейската прокуратура следва да бъде назначен по общо съгласие. Преговорите са забавиха заради произвеждането на избори за Европейски парламент през май. Междувременно Франция обяви, че подкрепя румънската кандидатка. Президентът Клаус Йоханис също потвърди тази новина, информира Зиаре.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.