Вила като "Аполо 11"

https://mreja.bg/jalto/vila-kato-apolo-11/57895 Mreja.bg
Вила като "Аполо 11"


Да влязат в космически кораб вероятно мечтаят мнозина, но възможностите в действителност са твърде ограничени. Фантазията си по темата обаче развихря архитектът на плавателни съдове Кърт Хюз. Той е проектирал и построил на брега на река Колумбия в щата Вашингтон къща извън града, чиито дизайн е като на луноходите.

Необичайната вила е наречена Lunar Lander и в нея може да се живее, без да е необходимо включване към електрическата и водопроводната мрежи. Площта й е 23 кв. м, теглото - 1360 кг. Вдъхновение Хюз е черпил от дизайна на кораба "Аполо 11", който каца на Луната на 20 юли 1969 г. При изработката са използвани много от технологиите, приложими при плавателните съдове. Затова Lunar Lander е водоустойчива, затваря се херметически и в нея не могат да проникват паразити, плесени и насекоми. Вентилацията и климатизацията се осигуряват от топлообменник въздух - въздух, а енергията идва от соларни панели.

Вместо покрив къщата има геодезичен купол, през който влиза светлина. Банята, кухнята, трапезарията и складовото помещение са в модули, които изглеждат все едно са прикрепени към корпуса. До къщата се стига по стълба. Хюз е проектирал пространството така, че то да се нуждае от минимална поддръжка.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.