"Вашингтон пост": Борис Джонсън и Тръмп може и да са добри приятели, но различията остават

https://mreja.bg/jalto/vashington-post-boris-dzhonsan-i-tramp-mozhe-i-da-sa-dobri-priyateli-no-razlichiyata-ostavat/57027 Mreja.bg
"Вашингтон пост": Борис Джонсън и Тръмп може и да са добри приятели, но различията остават


Борис Джонсън осъществи амбицията си. Но какво предстои за Великобритания, пише вестник "Гардиън". Изданието отбелязва, че Джонсън ще изтъкне решимостта си да сплоти разединената и деморализирана Консервативна партия и да осигури Брекзит до 31 октомври, след като е постигнал отдавнашната си амбиция да стане премиер на Великобритания, предава БТА.

Вестникът коментира, че за целите на своята политика той вече е започнал да се опитва да спечели скептично настроените към него депутати от центристкото крило на партията. Изданието допълва, че бившият кмет на Лондон е победил убедително опонента си Джереми Хънт, след като си е осигурил подкрепата на най-ревностните привърженици на Брекзит.

ЕС приземи плана на Борис Джонсън за Брекзит само броени мигове след като стана лидер на торите, пише "Индипендънт". ЕС Това е поредният знак, че блокът няма никакво намерение да прави отстъпки, отбелязва вестникът и припомня вчерашни изказвания на двама представители на Европейската комисия. Според "Индипендънт" неслучайно тъкмо вчера първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заявил пред репортери в Брюксел, че ЕС няма да предоговаря постигнатото с Тереза Мей споразумение. Друг еврокомисар, Витенис Андрюкайтис, също предупреди, че политици като Джонсън подкопават демокрацията с "евтини обещания, опростенчески виждания и крещящо неверни изявления", отбелязва вестникът.

Борис Джонсън е моята британска версия, пише "Таймс", като се позовава на реакцията на президента на САЩ Доналд Тръмп на избирането на Джонсън. Вестникът отбелязва, че Тръмп е обсипал с похвали новия премиер на Великобритания, като го е обявил за своя британски еквивалент. "Това е един наистина хубав човек, който ще бъде премиер на Великобритания. . . Хубав човек, той е твърд и е умен. Казват, че е "британският Тръмп", каза президентът на САЩ вчера пред аудитория от млади републиканци на събитие във Вашингтон. Изданието допълва, че той е похвалил и антиевропейският политик Найджъл Фараж.

Следващият премиер на Великобритания и Тръмп може и да са добри приятели, но политическите различия остават, коментира "Вашингтон пост". Сред проблемите, които предизвикват разногласия между Лондон и Вашингтон, са ключови въпроси като Иран, Русия, климатичните промени и израелско-палестинския конфликт и от това дали Тръмп ще си затвори очите за разногласията в двустранните отношения, както и дали Джонсън ще успее да осигури Брекзит, може да зависи доколко ще продължат приятелските отношения между двамата, пише вестникът.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания,изпаднала в дълбока криза, пише "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че почти никой от следвоенните лидери на Обединеното кралство не е започвал с толкова малко политическо влияние, колкото неговото, поемайки властта.

Въпреки всичко той обеща да извади Великобритания от ЕС до 31 октомври - предизвикателство, което години наред тормозеше неговия предшественик, допълва "Ню Йорк таймс".

Въпреки всичко - партньор, е заглавието на коментарна статия по темата на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В Брюксел нямат приятни спомени за Борис Джонсън. Въпреки всичко европейците трябва да му протягат ръка, всеки път когато това е възможно, но не и по въпроса за постигнатото споразумение за Брекзит, пише коментаторът на германския вестник. ЕС на 27-те трябва да покаже ясно на приемника на Тереза Мей, че за тях старото споразумение за Брекзит е трайно, се казва в статията.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че в победната си реч Джонсън е повторил обещанието си до 31 октомври да извади страната си от ЕС, но бързо е проличало, че няма да е лесно да се спази този срок. Изданието посочва, че няколко министри вече са подали оставка, с което са показали, че са против всякакви опити на Джонсън да напусне ЕС без споразумение, а целта им е била да смекчат прогнозирания икономически шок от такова напускане на съюза.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.