Вадят Русия от спорта, оставят я във футбола (обзор)

https://mreja.bg/jalto/vadyat-rusiya-ot-sporta-ostavyat-ya-vav-futbola-obzor/74606 Mreja.bg
Вадят Русия от спорта, оставят я във футбола (обзор)


Санкцията е заради допинг, забраняват им да са домакини на големи първенства поне 4 години

Световната антидопингова агенция (WADA) удари жестоко руския спорт на заседанието на изпълкома си в понеделник.

Върховният орган на организацията, която се грижи за чистота на спорта от забранени стимуланти, отстрани руските спортисти от всички важни международни състезания за следващите 4 г. На Русия се забранява да организира такива, както и да подава заявки за нови.

Санкцията засяга и вече утвърдените домакинства, “стига за това да няма физически и юридически пречки”, пише в решението на WADA.

До наказанието се стигна, след като стана ясно, че руските власти са манипулирали базата данни на московската допинг лаборатория. Те пък трябваше да докажат дали обвиненията към Русия за държавна политика за употреба на допинг и манипулиране на резултатите са факт.

Русия има три

седмици, за

да обжалва

решението на WADA в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Все пак това не е пълно изключване на руските спортисти от важните международни състезания - тези от тях, които доказано са чисти от допинг и за които няма подозрения, че са били укривани от РУСАДА (руската антидопингова агенция), могат да участват, но не под националния си флаг. При победа в тяхна чест няма да бъде слушан руският химн.

По този начин руснаците участваха на зимната олимпиада в ПьонЧанг миналата година, където хокеистите триумфираха с титлата. Очертава се такава да е ситуацията на летните игри в Токио, които са през август догодина.

Засега с промяна на домакинствата са заплашени световните първенства по хокей на лед (през 2023 г.), по волейбол (2022) и по водни спортове (2025), както и универсиадата (2023).

Особена е ситуацията с футбола, най-вече с европейското първенство и Шампионската лига. “Сборная” се класира за Евро 2020, където е в група с Белгия, Дания и Финландия, а четири мача трябва да се играят на стадиона в Санкт Петербург. Пак там е и финалът на Шампионската лига през 2021 г. Според запознати със спортното право най-вероятно тези две събития ще си минат по план. Работата е там, че УЕФА няма отношения с WADA или по-точно - има опосредствени такива, защото членува във ФИФА, която пък от своя страна се подчинява на разпоредбите за борбата с допинга.

Освен това европейското първенство и Шампионската лига не се смятат от първостепенна важност според разпоредбите на WADA, защото са само по един вид спорт и с участници само от един континент.

По-мътна е историята около световното първенство по футбол, защото то е непосредствено под егидата на ФИФА. Шефът на комисията по съответствие на WADA Джонатан Тейлър например смята, че ако Русия се класира за финалите на световното в Катар, ще трябва да играе там под неутрално знаме и без химн, че дори и не под името Русия.

“Първо да видим дали ще се класират. Ако това стане, със сигурност няма да могат да използват името, знамето и химна си. Отделно

всеки футболист

ще трябва да

премине през

процедура,

която вероятно ще трябва да бъде предложена и утвърдена от ФИФА”, поясни той.

Тъй като руският президент Владимир Путин е в Париж на среща на страните от т.нар. Нормандска четворка за ситуацията в Украйна, казуса коментира премиерът Дмитрий Медведев.

“Не е възможно решенията на WADA да бъдат игнорирани. Неотдавна в интервю аз отбелязах, че у нас наистина има проблеми с допинга. Но, от друга страна, това, че решенията са почти идентични с предишните, както и че са насочени срещу спортисти, които вече са наказани за употреба на забранени стимуланти, навежда на мисълта, че това е

продължение

на антируската

истерия,

която вече придобива хронична форма”, обяви Медведев.

Руски политици и спортни функционери призовават Русия да организира алтернативни олимпийски игри.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.