В ресора на Габриел е бъдещето на Европейския съюз

https://mreja.bg/jalto/v-resora-na-gabriel-e-badeshteto-na-evropeyskiya-sayuz/64482 Mreja.bg
В ресора на Габриел е бъдещето на Европейския съюз


Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование.

Какъв шанс получава България с този ресор?

С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов. Публикуваме и мнението на Гергана Паси, споделено във фейсбук.

Ето техните коментари:

След номинирането на Кристалина Георгиева за най-високия пост в МВФ шансовете на България да получи пост на заместник-председател или някой от водещите ресори в ЕК бяха сведени до нула. Но ако внимателно анализираме каква е перспективата пред комисар с ресор “Иновации и младеж”, определено можем да заявим, че това са два от важните приоритети на Европейския съюз, защото това е бъдещето му.

Кохезионна политика, обща селскостопанска политика, рибовъдство са ресори, които до момента са имали изключителна тежест. Но сега все повече и повече се говори, че те не са приоритетни и че там ще има ограничаване.

За сметка на това “Иновации и младеж” са два политически приоритета, които са от жизнена важност за ЕС, а и за България. Така че чрез Мария Габриел всъщност получаваме една много добра възможност. Дали обаче тя ще бъде реализирана като конкретни постижения, зависи от българския еврокомисар.

Иновациите не са само наука. Ключовият въпрос за иновациите е свързан с индустрията и когато говорим за програма “Хоризонт” на ЕС, всъщност говорим за опит да се компенсират най-големите слабости на европейската икономика, която губи водещите си позиции в този аспект.

И въобще, преценявайки шансовете и дивидентите от ресора, който България получи в ЕК, трябва да мислим пакетно. Защото

позицията на

Кристалина Георгиева

се разглежда в пакет с

ресора на Мария Габриел

Нека уточня, че финансирането на програма “Хоризонт” в настоящия програмен период е 80 млрд. евро, а за следващия е планирано увеличение и бюджетът й надхвърли 100 млрд. евро.

Увеличение е планирано и за “Еразъм плюс” - най-успешната европейска програма, която също е в ресора на Мария Габриел. Разбира се, това не означава, че България може да разчита да получи без усилия средства по тези две програми.

При обсъждане на новия бюджетен период един от големите дебати беше кохезионна политика или иновации. И в него позицията на България, а и на всички държави от Централна и Източна Европа бе за запазване на кохезионната политика в пълен ресурс с презумпцията, че държавите от Централна и Източна Европа са основните бенефициенти от този фонд.

При финансиране на иновациите индустриално развитите държави от Западна Европа имат естествено предимство, както и при създаването на единно европейско образователно пространство. Задачата на Мария Габриел като еврокомисар ще бъде не само да насърчи участието в тези програми, но и да постигне баланс между финансирането на иновациите в развитите и развиващите се икономики в ЕС.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.